Izložba „VEĆ DAVNO TEBI NAMIJENJENA”

Baština Ivane Brlić-Mažuranić iz naslijeđa

Zore i Aleksandra Milčića.

VEĆ DAVNO TEBI NAMIJENJENA ~

Baština Ivane Brlić-Mažuranić iz naslijeđa

Zore i Aleksandra Milčića

Povodom 150 obljetnice rođenja najpoznatije hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, u Muzeju Brodskog Posavlja se idući tjedan, u ponedjeljak 15. travnja u 19 sati, otvara izložba posvećena književnicinoj baštini kroz naslijeđe kćerke Zore.

Na izložbi je prikazana obitelj Milčić koja je godinama u svom nasljedstvu čuvala uspomene i predmete obitelji Brlić. Zora Brlić, udala se za Aleksandra Milčića, odvjetnika porijeklom iz Klanjca, koji je radi nje odabrao Brod za mjesto u kojem će osnovati obitelj. Zajedno su naslijedili i skupili većinu predmeta predstavljenih na ovoj izložbi.

Povezivanjem obitelji Brlić i Milčić, spajanjem sudbina Zore i Aleksandra, proživljena je i ispričana jedna uistinu topla obiteljska priča koju potomci i danas spominju kao dragocjenu obiteljsku baštinu.

Potomci Zore i Aleksandra, koji žive u Zagrebu, a povremeno borave u Slavonskom Brodu darovali su obiteljske predmete Muzeju sa željom da budu sačuvani u gradu u kojem su živjeli njihovi preci. Kao i njihovi prethodnici, naslijedili su ljubav prema sakupljenim i sačuvanim starinama svoje obitelji. Zahvaljujemo im na darovanim predmetima i arhivskoj građi koji svjedoče o prošlim vremenima i otkrivaju svojevrsni genius loci, duh koji nastanjuje posebne kuće i obitelji, koji nije tvaran nego se prenosi generacijama kroz obitelji i širu zajednicu.

Izložba će biti postavljena u Izložbenoj dvorani Muzeja Brodskog Posavlja, Ante Starčevićeva 40, Slavonski Brod.

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu