Izložba USPOMENE NA DJETINJSTVO

Materijalna svjedočanstva tradicijske kulture brodskog Posavlja koja se čuvaju u Etnografskom odjelu razvrstana su prema temama u osam zbirki. Predmeti vezani uz djecu i djetinjstvo čuvaju u Zbirci pokućstva i kućnog inventara, Zbirci narodnih nošnji te najvećim dijelom u Zbirci igračaka, koja osim tradicijskih igračaka čuva i predmete tvorničke proizvodnje nastale u drugoj polovini 20. stoljeća. 

           Iako na igračke uglavnom gledamo samo kao predmete za igru, one „… predstavljaju važan segment materijalne kulture i medij kroz koji se reflektuju poruke društva i kulture u kojima one nastaju i koriste se.“ Dječje igre i igračke u prošlosti su bile nešto drugačije nego danas pa je i odnos prema njima bio drugačiji, odnosno pažljivije se ophodilo prema njima kako bi njihove sačuvale što duže. Igralo se uglavnom s ograničenim brojem igračaka pogotovo onih kupovnih koje su bile skupe. Igračke su tako i svjedoci prošlosti. One odražavaju ekonomske, političke i kulturološke promjene. One ne govore samo o odrastanju već predstavljaju sliku napretka tehnologija proizvodnje, a putem njih mogu se promatrati i promjene u odnosu prema djetetu kroz prošla razdoblja. Također prikaz su društva u kojima su proizvedene jer sve dostupne igračke osim toga bile su zapravo odraz svijeta odraslih kao što je to primjerice namještaj za kućicama za lutke ili sama odjeća i frizure proizvedenih lutaka.

          U Muzeju Brodskog Posavlja igračke se, osim u Etnografskom odjelu, čuvaju i u zbirkama Arheološkog odjela. Radi se o igračkama posudicama pronađenim na prapovijesnim nalazištima brodskog Posavlja, od mlađeg kamenog do mlađeg željeznog doba koje će također biti prikazane na izložbi.

        Ne treba zanemariti niti bogatu duhovnu/ nematerijalnu kulturu brodskog Posavlja u kojoj je sačuvano više dječjeg svijeta nego u materijalnoj. Mnogo je godišnjih običaja u kojima su sudjelovala djeca – lucijaši, položaj, betlemaši, kraljevi, Sveta tri kralja, male poklade, kićenje bunara, kraljice, svatovski običaji… koji se namjeravaju prikazati u samom uvodnom dijelu izložbe.

           Izložbom „Uspomene na djetinjstvo“  osim što su predstavljene zbirke Muzeja Brodskog Posavlja vezane uz djetinjstvo, kod posjetitelja se želi probuditi sjećanja i nostalgiju za djetinjstvom, ali i upoznati s različitim promjenama koje su utjecale na djecu i njihovo djetinjstvo, a mlađoj populaciji prikazati život djeteta u minulim vremenima.

Autorica izložba: Karolina Lukač

Izložba je postavljena u Izložbenoj dvorani Muzeja Brodskog Posavlja, Ante Starčevićeva 40, Slavonski Brod.

Izložba će biti otvorena do 11. ožujka 2024. godine.

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu