PROJEKTI

Erasmus +

Projekt s područja obrazovanja odraslih Nešto staro, nešto novo: Novi pristupi učenju u muzeju, započeo je 1. lipnja 2023., a trajat će do 30. studenoga 2024. Sastoji se od dva dijela.

Prvi dio financiran je sredstvima Europske komisije. Sačinjavaju ga mobilnosti: četiri naša zaposlenika otići će na četiri strukturirana tečaja i na praćenje rada drugih europskih muzeja. Tečajevi su generalno vezani uz obrazovanje odraslih i kulturno naslijeđe, a razlikuju se po temama. Mobilnosti praćenja rada temelje se na učenju o edukativnim programima namijenjenima odraslim posjetiteljima muzeja pri rudniku soli u Wieliczki blizu Krakova te u Muzeju Varšave.

Drugi dio projekta je diseminacija. Održavat će se od sredine svibnja 2024., godine tijekom koje Muzej Brodskog Posavlja slavi 90. obljetnicu postojanja i tim povodom priredit će izložbu koja će biti okosnica upravo drugog dijela projekta. Zaposlenici sudionici projekta održat će edukativne radionice različitih tema za polaznike iz ciljanih skupina: Zajednice klubova liječenih alkoholičara BPŽ i Udruge matice hrvatskih umirovljenika grada Slavonskog Broda. Teme radionica bit će digitalizacije baštine, pripovijedanje, kulturni krajolik i učenje na otvorenom te pristup umjetnosti i kulturnoj baštini putem modernih tehnologija.

Novosti iz projekta Erasmus+

Sredinom lipnja 2024. održana je druga radionica u sklopu Erasmus+ projekta “Nešto staro, nešto novo – novi pristupi učenju u muzeju”. Muzej je posjetila Udruga umirovljenika Donji Andrijevci. Kroz vodstvo po izložbi i sudjelovanjem na radionici “Umjetnost i baština” upoznali su povijesnu baštinu Broda i brodskog Posavlja s posebnim osvrtom na likovni izričaj poznatih brodskih slikara (Antipov, Gruber, Tomić, Ćosić, Kašpar-Stranić, Šimić).

Početkom lipnja 2024. održana je prva radionica pod nazivom “Muzej izvan muzeja – šetnja kroz kulturnu baštinu” u sklopu našeg Erasmus + projekta “Nešto staro, nešto novo – novi pristupi učenju u muzeju”. Naše polaznike radionice proveli smo kroz izložbu “90 godina Muzeja Brodskog Posavlja”, na kojoj su vidjeli dio našeg bogatog muzejskog fundusa i upoznali se s povijesnim razvojem našeg muzeja, ali i brodskog Posavlja. Nakon vodstva u muzeju, šetnjom kroz kulturnu baštinu obišli smo važne povijesne i arheološke lokalitete u našem gradu te povezali muzejske predmete viđene na izložbi s njihovim in situ nalazištima.

U travnju 2024. posjetio nas je kolega muzealac Dominik Rudzki iz Muzeum Warszawy kojeg smo upoznale za vrijeme mobilnosti praćenja rada u istoimenom muzeju.

Dana 28. ožujka 2024. naša viša kustosica Ivana Artuković Župan sudjelovala je na 48. paneuropskoj on-line konferenciji o digitalnom obrazovanju u organizaciji tvrtke Primera.

Dana 29. veljače 2024. naša viša kustosica Ivana Artuković Župan sudjelovala je na 47. paneuropskoj on-line konferenciji o digitalnom obrazovanju u organizaciji tvrtke Primera.

Dana 25. siječnja 2024. naša viša kustosica Ivana Artuković Župan sudjelovala je na 46. paneuropskoj on-line konferenciji o digitalnom obrazovanju u organizaciji tvrtke Primera.

Sredinom prosinca 2023., u sklopu Erasmus+ projekta, naša viša kustosica Ivana Artuković Župan boravila je na mobilnosti u Padovi, Italija, na strukturiranom tečaju pod nazivom „CLIL through effective non-formal education methods and innovative digital tools“ u aranžmanu organizacije Enjoy Italy koja se bavi obrazovnim aktivnostima i promicanjem europske kulturne baštine. Na tečaju je učila o primjeni digitalnih alata za neformalno obrazovanje, neformalnom obrazovanju u zatvorenom, kao i na otvorenom prostoru te digitalnom pripovijedanju.

Dana 23. studenoga 2023. naša viša kustosica Ivana Artuković Župan sudjelovala je na 44. paneuropskoj on-line konferenciji o digitalnom obrazovanju u organizaciji tvrtke Primera.

Krajem studenoga 2023. u sklopu Erasmus+ programa ugostili smo kolege iz organizacije Learning Through The Arts iz Ujedinjenog Kraljevstva. Kolege su pratile rad naše ustanove, sudjelovale u našim muzejsko-edukativnim programima i kroz muzejski fundus upoznavale se s kulturnim naslijeđem brodskoga kraja. U okviru programa posjetili smo i Spomen Dom Dragutina Tadijanovica, Kuću Brlić i Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda.

Naša kustosica Uršula Bešlić je početkom studenoga 2023., u sklopu Erasmus+ projekta „Nešto staro, nešto novo – novi pristupi učenju u muzeju”, sudjelovala u edukaciji pod nazivom „Emotional intelligence and coaching skills for teachers, school and adult education staff” koju je u Bologni (Italija) organizirala organizacija ELA (Erasmus Learning Academy).

Početkom studenoga 2023. naša viša kustosica Karolina Lukač u sklopu Erasmus+ projekta boravila je na mobilnosti u Pragu, Češka, na strukturiranom tečaju pod nazivom „Prague – a European story“. Tečaj je organizirala neprofitna organizacija CHAIN (cultural heritage activities and institutes network) koja se bavi obrazovnim aktivnostima i promicanjem europske kulturne baštine. U svome 20-godišnjem radu organizirali su preko 200 tečajeva za više od 2000 polaznika. Na tečaju, koji se većinu vremena odvijao na otvorenom, sudionici su učili o načinima interpretacije povijesti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, razumijevanju slojeva povijesti koji su zaslužni za sve danas postojeće, te kako se kroz likovnu umjetnost, glazbu, kazalište, muzeje, povijesna mjesta, razgovore sa svjedocima minulih vremena, povezati sa živom baštinom i kreirati kvalitetan edukativni program u svojim školama i muzejima.

Sredinom listopada 2023. više kustosice Ivana Artuković Župan i Ivana Maruščak u sklopu Erasmus + programa za obrazovanje odraslih, provele su tjedan dana na praćenju rada u Muzeum Warszawy. Upoznale su se s edukativnim programima i radom ove kompleksne ustanove koja se sastoji od devet muzeja, koji se kroz različite aspekte i vrste građe bave prošlošću Varšave. U sklopu projekta posjetile su: Muzej Varšave, Centar za interpretaciju baštine Varšava, Muzej farmacije, Muzej Marie Curie, Muzej Praga, Kraljevsku palaču, Palaču kulture, Muzej Varšavskog ustanka i Geološki muzej.

Od 9. do 13. listopada 2023. u Muzeju Brodskog Posavlja po prvi puta obilježeni su Dani Erasmusa. Tema je bila Europska godina vještina. Tko je prvi na našem području gradio kuće, uzgajao žitarice i životinje? Tko je započeo proizvodnju predmeta od metala? Tko nam je donio lončarsko kolo, a tko pismo? Tko je prvi kovao novac? Odgovore na ta pitanja posjetitelji su mogli otkriti na izložbi „Arheologija Općine Klakar“.

Dana 11. listopada naše kustosice Karolina Lukač i Uršula Bešlić podijelile su iskustva s mobilnosti praćenja rada u muzeju u Wieliczkoj prezentacijom “Szczęść Boże – priče o soli iz Wieliczke i razglednice iz Krakova”.

Povodom Dana Erasmusa i Dana europske baštine 12. listopada 2023. u 19 sati otvorili smo izložbu „Hrvatska tradicija proizvodnje vapna. Osobitosti brodske i novogradiške Posavine“ te su posjetitelji mogli saznati sve o vještini proizvodnje kreča na našem području. Organizatori izložbe su Ministarstvo kulture i medija, Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu i Muzej Brodskog Posavlja.

Predavanjem Krešimira Mijakovca iz Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu o živoj tradiciji pečenja vapna na brodskom i novogradiškom području 13. listopada 2023. završili smo ovogodišnje obilježavanje Dana Erasmusa.

Krajem rujna 2023. naše kustosice Karolina Lukač i Uršula Bešlić boravile su u Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka , u Poljskoj kako bi usvojile nova znanja, razmijenile iskustva s kolegama muzealcima i ostvarile nove kontakte za buduće suradnje.

Djelatnici muzeja pripremili su im bogat program. Dočekao ih je ravnatelj muzeja Jan Godłowski s kojim su u razgovoru ugodnom razmijenili nekoliko riječi o muzejima u kojima rade, nakon čega su imale priliku obići muzej u Wieliczki i upoznati se s njihovim djelatnicima i svim odjelima. Istoga dana obišle su i dvorac Zamek Żupny w Wieliczka te aktualnu izložbu o porculanskim soljenkama.

Drugi je dan bio rezerviran za vodstvo po izložbi i edukativnu radionicu u sklopu programa “Muzeoterapija” koja je namijenjena odraslim osobama s intelektualnim poteškoćama. Radionicu su vodile Magdalena Gawronska i Alicja Duda. Osim radionice posjetile su naravno i rudnik soli, jedno od najpoznatijih turističkih destinacija u Poljskoj, uz stručno vodstvo Katarzyne Żywotko-Rogala.

Trećeg dana mobilnosti sudjelovale su na radionici koja za cilj ima približiti rudnik soli posjetitelju, odnosno sudioniku radionice, na neobičan, multi osjetilan način preko zvukova i mirisa koji se povezuju s kuhinjom rudnika. Radionica naziva “Povijest zatvorena u mirisu” namijenjena je odrasloj populaciji i grupama s mentalnim oboljenjima koji su članovi terapijske grupe u bolnici Dr. J. Babinski u Krakowu. Radionicu su vodile Magdalena Gawranovska i Agata Czyżowska.

Iduće radionice “Seniori u muzeju” i “Junaci podzemlja” namijenjene umirovljenicima, održane su u samome rudniku soli. Radionice su zahtijevale aktivnost sudionika kroz izradu raznih objekata, računanje, odnosno bilo je nužno pratiti vodstvo kako bi se moglo riješiti razne zadatke. Ove su radionice vodili Przemysław Jagielski i Remigiusz Wierzbicki.

Osim sudjelovanja na edukativnim radionicama, naše su kustosice sudjelovale u vodstvima po izložbama, turama po rudniku soli i gradu, posjetile su Graduation tower u Wieliczki, kako bi kroz tih tjedan dana upoznale kulturne, povijesne i prirodne atrakcije kraja i vratile se s novim idejama i iskustvima. Iako način rada nije mnogo drugačiji od rada Muzeja Brodskog Posavlja, koji još ima problem nedostatka muzejskog pedagoga i stalnog postava, vidjele su kako u Poljskoj ne rade nešto revolucionarno ili nama nepoznato, no bilo je i više nego korisno vidjeti kako se postavljaju izložbe, izvode radionice, drže vodstva, pišu katalozi u drugoj europskoj zemlji. Ta ćemo znanja svakako pokušati primijeniti i u naš budući rad.

Hvala Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka

Pratite nas i dalje.

U srpnju 2023. viša kustosica Ivana Maruščak boravila je na mobilnosti u Heraklionu na Kreti, na strukturiranom tečaju pod nazivom „Cultural heritage in action – relating past to present“. Tečaj je organizirala asocijacija InterAct, a okupio je ukupno trinaest sudionika iz različitih europskih zemalja: Austrije, Španjolske, Poljske, Slovačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske. Tijekom petodnevnog usavršavanja, sudionici su učili o inovativnim načinima interpretacije materijalne i nematerijalne kulturne baštine i kreiranju edukativnih programa na temelju doživljene baštine in-situ (na arheološkim nalazištima, muzejima, spomenicima). Osim teorijskog dijela, polaznici tečaja posjetili su minojsku palaču Knossos, Arheološki muzej i Rocca a Mare utvrdu u Heraklionu, Lychnostatys muzej na otvorenome, Venecijanske zidine i Prirodoslovni muzej u Heraklionu.