PROJEKTI

Erasmus +

Projekt s područja obrazovanja odraslih Nešto staro, nešto novo: Novi pristupi učenju u muzeju, započeo je 1. lipnja 2023., a trajat će do 30. studenoga 2024. Sastoji se od dva dijela.

Prvi dio financiran je sredstvima Europske komisije. Sačinjavaju ga mobilnosti: četiri naša zaposlenika otići će na četiri strukturirana tečaja i na praćenje rada drugih europskih muzeja. Tečajevi su generalno vezani uz obrazovanje odraslih i kulturno naslijeđe, a razlikuju se po temama. Mobilnosti praćenja rada temelje se na učenju o edukativnim programima namijenjenima odraslim posjetiteljima muzeja pri rudniku soli u Wieliczki blizu Krakova te u Muzeju Varšave.

Drugi dio projekta je diseminacija. Održavat će se od sredine svibnja 2024., godine tijekom koje Muzej Brodskog Posavlja slavi 90. obljetnicu postojanja i tim povodom priredit će izložbu koja će biti okosnica upravo drugog dijela projekta. Zaposlenici sudionici projekta održat će edukativne radionice različitih tema za polaznike iz ciljanih skupina: Zajednice klubova liječenih alkoholičara BPŽ i Udruge matice hrvatskih umirovljenika grada Slavonskog Broda. Teme radionica bit će digitalizacije baštine, pripovijedanje, kulturni krajolik i učenje na otvorenom te pristup umjetnosti i kulturnoj baštini putem modernih tehnologija.

Novosti iz projekta Erasmus+

U srpnju 2023. viša kustosica Ivana Maruščak boravila je na mobilnosti u Heraklionu na Kreti, na strukturiranom tečaju pod nazivom „Cultural heritage in action – relating past to present“. Tečaj je organizirala asocijacija InterAct, a okupio je ukupno trinaest sudionika iz različitih europskih zemalja: Austrije, Španjolske, Poljske, Slovačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske. Tijekom petodnevnog usavršavanja, sudionici su učili o inovativnim načinima interpretacije materijalne i nematerijalne kulturne baštine i kreiranju edukativnih programa na temelju doživljene baštine in-situ (na arheološkim nalazištima, muzejima, spomenicima). Osim teorijskog dijela, polaznici tečaja posjetili su minojsku palaču Knossos, Arheološki muzej i Rocca a Mare utvrdu u Heraklionu, Lychnostatys muzej na otvorenome, Venecijanske zidine i Prirodoslovni muzej u Heraklionu.