Etnografski odjel

Predmeti tradicijske kulture brodskog Posavlja sakupljaju se od osnutka Muzeja. Kulturno – povijesni odjel s etnografskim osnovan je 1961., a sustavnije sakupljanje, obrada i prezentacija etnološke građe započela je 1968. godine, zapošljavanjem etnologa. Etnografski odjel čuva predmete koji prezentiraju bogatu tradicijsku baštinu brodskog Posavlja i svjedoče o načinu života i različitim vidovima narodne umjetnosti od prve polovice 19. stoljeća do danas.
Prema temama iz tradicijske kulture i vrsti etnografske građe, Etnografski odjel ima više zbirki:

Zbirka tekstila čuva predmete korištene za opremanje i ukrašavanje tradicijskog doma brodskog Posavlja. U taj inventar ubrajamo ručnike, plahte, stolnjake, posteljinu. U zbirci se također čuvaju uzorci različitih tehnika tkanja, vezova i čipke kao što je sunčana čipka specifična upravo za brodsko Posavlje. Tu su ćilimi i torbe od domaćeg vunenog tkanja te drugi kućanski tekstilni proizvodi.
Tekstil u zbirci datiran je u razdoblju od kraja 19. stoljeća, primjerice nekoliko čilima, pa sve do kraja 20. stoljeća. Potječe iz Slavonskog Broda i sela brodskog Posavlja. Prikupljen je donacijama i otkupima u svrhu popunjavanja zbirke ili za potrebe izložaba. Zbirka svjedoči o vrsti, načinu izrade te korištenju tekstila u prošlim vremenima u seoskim domaćinstvima okolice Slavonskog Broda te čuva sjećanja, znanja i umijeća prošlih vremena.

Zbirka narodnih nošnji

Zbirku narodnih nošnji čine kompleti i dijelovi nošnji, oglavlja, obuća i nakit. Narodna nošnja tip je odjeće kojim se u 19. i početkom 20. stoljeća razlikovao seljački od građanskog sloja društva. Brodsko – posavsko ruho pripada tipu panonskih nošnji koje karakterizira upotreba bijelog platna za temeljnu odjeću.
Do sredine 19. stoljeća bilo je to laneno platno proizvedeno u seoskim domaćinstvima, a kasnije, s jačanjem ekonomske moći sela, sve više dolazi u potrebu i pamučno platno proizvedeno u domaćoj radinosti ili kupovano. Ova odjeća nije krojena, pojedini odjevni komadi dobiveni su sastavljanjem ravnih pola platna, koje su međusobno po ivici sašivene i složene u nabore. Ostali dijelovi odjeće su od sukna, kože, krzna, pusta i mahom su proizvodi seoskih obrtnika.

Zbirka zidnjaka

Zbirku zidnjaka čine vezeni i molovani zidnjaci, vrečice za češljeve, četke ili žigice. Predmeti iz zbirke prikupljeni su u slavonskobrodskim naseljima i gradu Slavonskom Brodu.
Zidnjaci se javljaju u 19. stoljeću kao srednjoeuropska moda u građanskim domovima odakle se šire u seoska domaćinstva.
Kuhinje čijim zidovima više ne prijete dim i čađa iz otvorenih ognjišta, ukrašavaju se vezenim zidnim krpama – zidnjacima. Vješali su se na zidove iznad kuhinjskog stola, šporeta, umivaonika, ali i iznad kreveta. Najstarije kuharice nemaju tekstove, a većina zidnjaka s navezenim ili otisnutim tekstom je na hrvatskom jeziku. Najčešće se vezlo plavom i crvenom bojom, bodom ovijanac i križići, na bijelom platnu po motivu koji je već bio otisnut ili bi žene same crtale odnosno precrtavale motive. Zbog jednostavne i izravne slikovne i pisane poruke zidnjake s opravdanjem mnogi nazivaju pretečom suvremenog plakata.
Izbor tema bio je šarolik, a kretao se od cvijeća, voća, vinjeta, ptica, mačaka i pasa, zatim tu su motivi kuhinje, anđela, djece, lovaca i dimnjačara, kuharica. Zidnjaci koji su se vješali u iznad umivaonika su drugačije tematike: plavi lavori i bokali, umivaonici, ogledala, vješalice za ručnike. Posljednja faza u modi zidnjaka bile su varijante s cijelom slikom i tekstom otisnutima u više boja koji se nisu vezli.
Iako nisu autohtoni dio hrvatske tradicijske kulture te na njima nema regionalnih obilježja, zidnjaci su bili omiljeni ukras građanskih i seoskih domaćinstava. Oni su odraz prožimanja urbanog i ruralnog. Razvojem tehnologije zidne krpe postaju suvišan kućanski inventar no čuvajući ovu bogatu zbirku čuva se od zaborava bogatstvo podataka o društvenim promjenama – odnosu među spolovima, braku, stupnju higijenske prosvjećenosti, modi pa čak i o političkim prilikama.

Zbirka ponjava

Predmeti Zbirke ponjava potječu isključivo iz okolice Slavonskog Broda, a zasigurno su jedinstvena pojava u tradicijskom narodnom stvaralaštvu Hrvatske. Vunene ponjave koje čine okosnicu zbirke bogate su raznolikim simboličkim motivima, geometrijskim i biljnim, a posebno zoomorfne i antropomorfne tematike, simbolima koji vuku porijeklo iz prapovijesti i prastarih civilizacija, pa te ponjave nadmašuju svu dosad poznatu etnografsku građu.
Najčešći izvezeni motiv su gljive, uvijek prikazane u presjeku. Čest je motiv ogledala sastavljen od raznobojnih trokuta složenih u rombove. Ovim se pokrivačima prekrivao krevet mladenaca u prvoj bračnoj noći i prvim godinama braka, sa željom za plodnošću koju treba prenijeti s kreveta na mladi bračni par, tako da na njima dominiraju simbolični erotski i magijski motivi. Stoga su krpane ponjave nerazdvojne od svatovskih običaja.
Osim vunenih ponjava u zbirci se nalaze ponjave izrađene od svilenog i pamučnog tkanja ukrašene čipkom, šlingom ili vezom. Zbirka čuva pokrivače za krevet izrađene od vune, svile ili pamuka. Predmeti datiraju iz druge polovine 19. i s početka 20. stoljeća.

Zbirka pokućstva i kućnog inventara

U zbirci pokućstva i kućnog inventara čuvaju se uporabni predmeti različiti namjene koji su se upotrebljavali u kućanstvima seoskog područja brodskog Posavlja. Među predmetima nalaze se primjerci namještaja (drveni sanduci koji su jedan od polaznih oblika pokućstva namijenjenih spremanju i čuvanju raznovrsnih stvari, zatim ormari, stolovi i drvene stolice samoukih seoskih majstora, dječje stolice, klupe i kolijevke). U zbirci se također čuvaju uporabni predmeti kuhinjskog inventara (lonci, tanjuri drveni i keramički, šalice, razne boce, kalupi za kolače, kuhinjske vage, dijelovi pribora za jelo ili posluživanje i pripremanje hrane), tu je i velik broj lampi i svijećnjaka (porculanskih, keramičkih, staklenih, metalnih i drvenih), zatim ukrasne figurice, štedne kasice, vaze, te nešto toaletnog pribora. Predmeti iz zbirke prikupljeni su donacijama ili otkupima u slavonskobrodskim naseljima i gradu Slavonskom Brodu, a datiraju s kraja 19 i početka 20 stoljeća.

Zbirka igračaka

Zbirku igračaka Etnografskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja čine umanjeni predmeti kućanstva – stolice, ormari, kreveti, kolijevke, različito posuđe, pećnica kojima se djeca kroz igru upoznaju s ulogama u svijetu odraslih, zatim različite svirale, ptice, konjići i kola, zvečke, zviždaljke. Najstariji predmet iz zbirke je zvečka koja datira oko 1920. godine.
U duhovnoj kulturi sačuvano je više materijala povezanog s djecom nego u materijalnoj pa stoga zbirka igračaka ne samo da čuva predmete dječjeg svijeta prošlih vremena koja se bitno razlikuju od današnjeg, nego podsjeća na to kako se od onoga što nam je na dohvat ruke i uz malo mašte može izraditi kvalitetna didaktička igračka.

Zbirka običaja, vjerovanja i narodne medicine

Zbirku običaja, vjerovanja i narodne medicine čine predmeti vezani uz razne običaje i blagdane, vjerovanja i narodnu medicinu, s prostora brodskog Posavlja. Svjedoče o bogatstvu i raznolikosti društvenih i duhovnih vrijednosti brodskog kraja.
Veći broj predmeta odnosi se na slike religioznog karaktera s prikazima svetaca: Krista, Bogorodice, Sveta tri kralja, Ane, Josipa, Svetog Trojstva, sv. Jurja i drugih koji su bili neizostavni dio seljačkih kućnih oltara smještenih u središnjem životnom prostoru obitelji. Slike na staklu pučkih slikara vrijedne su upravo zbog priče koji su slikari nastojali ispričati kombinirajući simboliku boja te raznih elemenata religijskih elemenata. Nadahnuće za svaki rad korišten u kući, crkvi ili nekoj drugoj prilici bila je molitva, nada i vjera. Takve slike zamjenjuju reprodukcije odnosno slike svetaca tiskane na papiru koje su se kupovale u hrvatskim ili europskim svetištima.
Druga skupina predmeta ove zbirke su drvena raspela, kadionice, molitvenici, kipići svetaca i krunice.
U zbirci se nalazi i velik broj pisanica ukrašenih tehnikama batik, svilopisa, opletanja vunicom te struganjem.

Zbirka tradicijskog gospodarstva i zanata

Zbirku tradicijskog gospodarstva i zanata čine predmeti koji su se izrađivali i koristili u svakodnevnim gospodarskim aktivnostima. Obzirom na način upotrebe, materijale i tehnike izrade predmeti se mogu podijeliti u nekoliko podskupina. To su predmeti lončarskog, stolarskog i kovačkog obrta, predmeti košaraštva, pčelarstva, poljodjelski alati i pomagala od velikih sprava i oruđa do sitnijih alatki (kao što su srpovi), pomagala za obradu tekstilnih sirovina (preslice, kolovrati), predmeti ribolovstva, vinogradarstva, prerade hrane.

U zbirci se čuvaju predmeti tradicijskog drvorezbarstva koji prikazuju bogatstvo i raznolikost rukotvornih vještina (drveni kalupi za izradu paprenjaka i bogato ukrašene pastirske čaše) te predmeti tikvičarstva (šarane tikvice). Zbirka čuva i nekoliko primjeraka glazbenih instrumenata (tambure, dvojnice). Predmeti se prikupljaju od osnutka muzeja 1934. godine otkupom, darovanjem te, terenskim istraživanjima brodskih naselja i grada Slavonskog Broda.