IZLOŽBE RELIGIJE KAMENOG DOBA & U TEMELJIMA GRADA

Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod i Arheološki muzej Zadar imaju čast pozvati Vas i Vaše prijatelje na otvorenje izložbi Religije kamenog doba & U temeljima grada
srijeda, 5. veljače 2020. godine u 19 sati
Izložbena dvorana Muzeja ■ Starčevićeva 40 ■ Slavonski Brod

U okviru međumuzejske suradnje, u nastojanju predstavljanja zanimljivih izložbenih projekata brodskoj javnosti, Muzej Brodskog Posavlja ugostit će dvije arheološke izložbe “Religije kamenog doba” i “U temeljima grada – iz arheoloških slojeva liburnskoga Zadra” iz Arheološkog muzeja Zadar.
Organizatori izložbe “Religije kamenog doba” su Arheološki muzej Zadar i Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a izložbu prati bogato ilustrirani dvojezični katalog. Autori izložbe i stručne koncepcije su viša kustosica Natalija Čondić (Arheološki muzej Zadar) i dr. sc. Ivor Karavanić (Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).
Izložbom “Religije kamenog doba” predstavljeno je traganje za prapočetcima religioznog načina mišljenja, odnosno ranim manifestacijama simbolike i religije. Religiozan način promišljanja prisutan je jako dugo i on je jedan od fenomena po kojem se čovjek razlikuje od ostalih zemaljskih bića. Stoga se donosi izbor materijalnih dokaza takvog ponašanja u paleolitiku ili starijem kamenom dobu, mezolitiku ili srednjem kamenom dobu te neolitiku ili mlađem kamenom dobu, koji zajedno pokrivaju golem vremenski raspon od približno 3,3 milijuna godina do šest tisuća godina prije sadašnjosti.
Organizator druge gostujuće izložbe “U temeljima grada – iz arheoloških slojeva liburnskoga Zadra” je Arheološki muzej Zadar, a izložbu prati bogato ilustrirani dvojezični katalog. Autorice izložbe i stručne koncepcije su Natalija Čondić, viša kustosica i Morana Vuković, kustosica iz Arheološkog muzeja Zadar. Izložbom “U temeljima grada – iz arheoloških slojeva liburnskoga Zadra” predstavljena je bogata prošlost grada Zadra, koji živeći u neprekinutom kontinuitetu najmanje tri tisuće godina, ostaje i dalje privlačan kao urbani centar i mjesto za život. U takvom gradu neminovne su promjene, a sve one nose i potrebu za iskopima i novim izgradnjama. Svaki pogled u temelje grada otkriva nešto od njegove bogate prošlosti, a najstariji ostaci, oni iz željeznoga doba, donose saznanja o početku života grada. Ovom izložbom prikazuju se Jadran i Zadar u 1. tisućljeću prije nove ere, a probrana arheološka građa razotkriva dio svakodnevnog života zadarskih Liburna.

Otvorenje izložbi bit će u srijedu, 5. veljače 2020. godine u 19 sati u Izložbenoj dvorani Muzeja Brodskog Posavlja, Starčevićeva 40.

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu