Otvorenje izložbe „Đuro Đaković – Portreti rada“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Izložba „Đuro Đaković – Portreti rada“ prikazuje rad i radne procese u tvornici „Đuro Đaković“ u Slavonskom Brodu kroz fotografije iz fundusa Muzeja Brodskog Posavlja te portrete radnica (glodačica, zavarivačica, voditeljica dizalica itd.).

Selekciju fotografija za izložbu pripremila je kustosica Muzeja Brodskog Posavlja Uršula Bešlić, a uključuje fotografije Toše Dabca, Milana Pavića, Marijana Szabe, Vilka Zu­bera i Ota Hohnjeca snimljene u tvorničkim pogonima u svrhu promidžbe tvornice u socijalističkom razdoblju (od 1949. do kasnih 1960-ih). Osim što dokumentiraju vrste rada i radne procese u tvorničkim pogonima (kovanje željeza, zavarivanje kotlova i sl.) izabrane fotografije čine važan segment ukupnog fundusa hrvatske industrijske fotografije.

Portrete i priče radnica tvornice „Đure Đaković“ za potrebe izložbe pripremila je Ana Rajković Pejić, znanstvena suradnica pri Hrvatskom institutu za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje temeljem objava i članaka objavljivanih u tvorničkom listu tijekom kasnog socijalizma.

Usporednim prikazom naručenih promidžbenih fotografija iz tvorničkih pogona i portreta radnica iz tvorničkog lista, izložba „Đuro Đaković – portreti rada“ daje uvid u dva procesa – onog jačanja industrije i radničke klase kao temelja društvenog razvoja, te procesa emancipacije žena koji se manifestira i kroz uključivanje žena u tradicionalno „muška“ područja u tzv. teškoj industriji i njihovu promidžbu u radničkim glasilima.

Izložba je realizirana u suradnji Muzeja Brodskog Posavlja, Hrvatskog instituta za povijest Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu