Izložba Doba leda i vatre

Izložba Doba leda i vatre multidisciplinarna je izložba koja kroz paleontološke i arheološke ostatke s područja brodskog Posavlja govori o najznačajnijim globalnim događanjima tijekom posljednjeg ledenog doba.

Organizirana je povodom 65. godišnjice pronalaska lubanje i kljova stepskog mamuta u kanalu Glogovica u Slavonskom Brodu. Stepski mamut bio je najprepoznatljiviji eksponat starog postava Muzeja Brodskog Posavlja te mnogim generacijama predstavlja najranije sjećanje na muzej. Za vrijeme Domovinskog rata stalni postav muzeja je skinut, a ovaj jedinstveni paleontološki nalaz pohranjen je u muzejsku čuvaonicu.

Ova izložba prilika je da se s vremenskim odmakom od tri desetljeća i u svijetlu novih znanstvenih spoznaja ponovno predstavi javnosti. U okviru posljednje restauracije koja je provedena 2021. godine, izvršena je analiza za određivanje starosti nalaza, a dobiveni rezultati smještaju nas u gornji pleistocen i posljednji topli period prije završetka zadnjeg ledenog doba. Pleistocen je razdoblje u geološkoj prošlosti Zemlje obilježeno dramatičnim izmjenama ledenih i međuledenih stadija i vrijeme je korjenitih promjena u zajednicama živoga svijeta. Poklapa se s paleolitikom, najdužim arheološkim razdobljem čovjekova kulturnog i biološkog razvoja i period je njegova ovladavanja vatrom.

Podatak o točnoj starosti i analize provedene tijekom istraživanja na mjestu nalaza daju pouzdani okvir za rekonstrukciju  klimatskih i okolišnih uvjeta u vrijeme kad je živio brodski stepski mamut. Na izložbi je, uz središnji eksponat lubanje s kljovama stepskog mamuta, predstavljena rekonstrukcija biljnog i životinjskog svijeta tijekom gornjeg pleistocena, 3D animacija skeleta mamuta, brojni fosilni ostaci ledenodobnih životinja te najstariji tragovi čovjeka na području brodskog Posavlja, koje je ostavio u vidu kamenog oruđa.

Cijena ulaznice za ovu izložbu je 10 kuna.           

Izložba će biti otvorena do 26. ožujka 2023. godine.

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu