Sjećanje na osnivača i prvog ravnatelja Muzeja Brodskog Posavlja, Julija Hoffmanna, koji je umro 26. rujna 1958. godine.

Julije Hoffmann je s ljubavlju i altruizmom život posvetio proučavanju, skupljanju i zaštiti kulturne baštine Slavonskog Broda i brodskog Posavlja. Bio je ispred svog vremena te je svojim vizionarskim mislima kao i ciljevima uspio osnovati u Brodu Gradski i arheološki muzej 1934. godine. Na temeljima svoje obiteljske numizmatičke i arheološke zbirke koju je poklonio gradskoj općini, utemeljio je prve zbirke u muzeju.

Na  izložbama koje je organizirao u prostorima muzeja u Horvatovoj palači (muzej se prvih godina  nakon osnivanja nalazio u Starčevićevoj ulici na br. 8) građani Broda mogli su vidjeti povijest svoga grada kao i predmete iz prošlosti. Julije Hoffmann nastojao je prenijeti stanovnicima grada i sela Posavine važnost zaštite predmeta povijesne, kulturne i tradicijske baštine te je u nekoliko navrata upućivao javne pozive radi prikupljanja materijala za Gradski muzej.

Otišavši u mirovinu 1947. godine nastavio je sa svojom kulturnom djelatnošću te je bio cijenjen i rado viđen sudionik društvenog života Broda.

Umro je 26. rujna 1958. godine. Sahranjen je na groblju Sv. Lovre u Slavonskom Brodu.

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu