Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja

Perje, jabuke i zrno soli

– božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja

26. studenog 2021. – 9. siječnja 2022.

Gostovanje izložbe Etnografskog muzeja u Zagrebu u Muzeju Brodskog Posavlja

Proslavom Božića obilježavamo kraj godine kroz različite aktivnosti – ukrašavanje doma postavljanjem božićnog drvca ili drugog zelenila, pripremu hrane i kupovinu darova… Etnografije različitih mjesta u Hrvatskoj bilježe posebnosti njegove proslave, ali i zajedničke elemente te univerzalnu želju za njegovom svečanošću i isticanjem. Kako nekad, tako i danas, proces komercijalizacije te kulturni utjecaji znatno utječu na način slavljenja Božića. Kapitalističko društvo već u 19. stoljeću zbog tada izraženih procesa industrijalizacije, ekspanzije trgovine i željezničkog prometa prvi put u značajnijem opsegu utječe na način proslave Božića.

Stoga, kao i sve tradicije i običaji, i načini proslavljana Božića u stalnoj su mijeni, a s njima mijenja se i božićni nakit. Uvjetovano je to često različitošću dostupnih materijala i tehnika, dok stil, mjesto te način izrade odražavaju duh i ukus vremena u kojem su nastali, ali i socioekonomske prilike izrađivača nakita.

Postav izložbe potaknut će razmišljanja o pitanju starosti tradicija kakve danas poznajemo. Je li zelenilo samo ukras ili je ono imalo i određenu funkciju koja je s vremenom nestala? Tematizira se i božićno drvce s različitim značenjima koja su mu pridavana kroz povijest.

Ideja izložbe predstaviti je božićni nakit fundusa Etnografskog muzeja, njegove vrste, različite načine njegove izrade i ukrašavanja njime. Pritom se uzima u obzir izostanak sličnih praksi u pojedinim periodima i krajevima Hrvatske.

Nakit potječe uglavnom iz 20. stoljeća, a za potrebe izlaganja izrađene su i njegove brojne rekonstrukcije. Izloženi ukrasi ubrajaju se u skupinu nakita izrađenog kod kuće za potrebe ukrašavanja vlastitog doma. Serijski izrađen nakit od stakla, papira i vate ovim postavom nije predstavljen zbog nemogućnosti transporta i izlaganja ove vrlo krhke i osjetljive građe.

Autorica izložbe: Danijela Križanec-Beganović

Autorica likovnog postava: Nikolina Jelavić Mitrović

Kustosica izložbe: Karolina Lukač

Stručna suradnica: dr. sc. Arijana Koprčina

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Share on facebook
Podijelite na Facebooku
Share on twitter
Podijelite na Twitteru
Share on linkedin
Podijelite na Linkdinu
Share on pinterest
Podijelite na Pinterestu