Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja

Perje, jabuke i zrno soli

– božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja

26. studenog 2021. – 9. siječnja 2022.

Gostovanje izložbe Etnografskog muzeja u Zagrebu u Muzeju Brodskog Posavlja

Proslavom Božića obilježavamo kraj godine kroz različite aktivnosti – ukrašavanje doma postavljanjem božićnog drvca ili drugog zelenila, pripremu hrane i kupovinu darova… Etnografije različitih mjesta u Hrvatskoj bilježe posebnosti njegove proslave, ali i zajedničke elemente te univerzalnu želju za njegovom svečanošću i isticanjem. Kako nekad, tako i danas, proces komercijalizacije te kulturni utjecaji znatno utječu na način slavljenja Božića. Kapitalističko društvo već u 19. stoljeću zbog tada izraženih procesa industrijalizacije, ekspanzije trgovine i željezničkog prometa prvi put u značajnijem opsegu utječe na način proslave Božića.

Stoga, kao i sve tradicije i običaji, i načini proslavljana Božića u stalnoj su mijeni, a s njima mijenja se i božićni nakit. Uvjetovano je to često različitošću dostupnih materijala i tehnika, dok stil, mjesto te način izrade odražavaju duh i ukus vremena u kojem su nastali, ali i socioekonomske prilike izrađivača nakita.

Postav izložbe potaknut će razmišljanja o pitanju starosti tradicija kakve danas poznajemo. Je li zelenilo samo ukras ili je ono imalo i određenu funkciju koja je s vremenom nestala? Tematizira se i božićno drvce s različitim značenjima koja su mu pridavana kroz povijest.

Ideja izložbe predstaviti je božićni nakit fundusa Etnografskog muzeja, njegove vrste, različite načine njegove izrade i ukrašavanja njime. Pritom se uzima u obzir izostanak sličnih praksi u pojedinim periodima i krajevima Hrvatske.

Nakit potječe uglavnom iz 20. stoljeća, a za potrebe izlaganja izrađene su i njegove brojne rekonstrukcije. Izloženi ukrasi ubrajaju se u skupinu nakita izrađenog kod kuće za potrebe ukrašavanja vlastitog doma. Serijski izrađen nakit od stakla, papira i vate ovim postavom nije predstavljen zbog nemogućnosti transporta i izlaganja ove vrlo krhke i osjetljive građe.

Autorica izložbe: Danijela Križanec-Beganović

Autorica likovnog postava: Nikolina Jelavić Mitrović

Kustosica izložbe: Karolina Lukač

Stručna suradnica: dr. sc. Arijana Koprčina

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu