Otvorenje izložbe “Hrvatsko pjevačko društvo DAVOR 1871. – 2021.”

                Hrvatsko pjevačko društvo “DAVOR” u Brodu na Savi / Slavonskom Brodu

1871.-2021.

 – u povodu 150. obljetnice –

Hrvatsko pjevačko društvo „Davor“ najstarije je brodsko građansko društvo osnovano 1871. godine. Brod na Savi peti je hrvatski grad koji je imao pjevačko društvo.

Tijekom 150 godina postojanja HPD „Davor“ imao je prekide u radu za vrijeme 1. svjetskog rata, nakratko pred kraj 2. svjetskog rata te od zabrane djelovanja i raspuštanja 1948.  1991. Društvo je  obnovljeno u jesen 1991., u godini 120. obljetnice osnivanja.  

Uspješno sudjeluje u programima glazbenih manifestacija, gradskih, regionalnih, državnih i međunarodnih. Više puta je nagrađivan i hvaljen. HPD “Davor” zahvaljujući entuzijazmu i trudu brojnih članova i vrsnih zborovođa, uprave i podupirućih članova, unatoč i usprkos krizama i zabranama ustrajno opstaje na zasadama iz 1871. godine, dostojno predstavljajući svoj grad, njegujući tradiciju, unaprjeđujući glazbenu kulturu i dostojno pronoseći ime Broda u domovini i inozemstvu.

Na izložbi je predstavljena dokumentarna građa, povijesna zastava i zastavne vrpce, fotografije, plakati, priznanja i nagrade, notna građa koja se čuva u fundusu MBP-a, Državnom arhivu u Slavonskom Brodu, Arhivu obitelji Brlić i arhivu HPD-a “Davor”. 

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu