Novi stalni postav 1969. godine

Novi stalni postav Muzeja Brodskog Posavlja otvoren je 19. travnja 1969. godine. Povijest Slavonskog Broda i Posavine predstavljena je kronološki, od prapovijesti do početka 20. stoljeća. Postav je dobio niz pohvala struke i posjetitelja, te je bio uvršten u 15 najboljih svjetskih zavičajnih muzeja arheološko-povijesnog tipa.

Na skupljanju, zaštiti i predstavljanju predmeta koji svjedoče o kulturnoj, tradicijskoj i političkoj prošlosti grada započelo se već po osnutku Gradskog i arheološkog muzeja 1934. godine.

Zadaća gradskog muzeja je predstavljanje predmeta kulturne i povijesne baštine svojim građanima te njihovo obrazovanje, kao i razumijevanje vlastite prošlosti i sadašnjosti kroz očuvanje uspomena za budućnost.

Važnost predstavljanja povijesti grada razumio je Julije Hoffmann, prvi ravnatelj muzeja. Svojim trudom i ljubavlju prema prošlosti i gradskoj baštini, kao i povijesti sela, dao je smjernice za predstavljanje povijesnih predmeta u stalnom postavu muzeja.

Prvo tematsko predstavljanje prošlosti grada kroz stalni postav otvoreno je 1949. godine u Horvatovoj palači u Starčevićevoj ulici gdje se nalazio muzej prvih godina nakon osnivanja. 1952. godine muzeju je dodjeljen veći prostor za stalni postav, u zgradi starog Gradskog magistrata gdje je 1954. godine otvoren stalni postav koji je bio jedan od najsuvremenijih postava zavičajnog tipa u tadašnjoj Jugoslaviji.

U travnju 1964. godine Brod i okolicu pogodio je snažan potres koji je porušio i oštetio velik broj kuća i građevina. Zgrada magistrata također je bila oštećena i započelo se s obnovom muzeja koja je trajala idućih nekoliko godina. Istovremeno se radilo na dopuni i uređenju stalnog postava.

Novi postav otvoren je 1969. godine i generacije Brođana ga se sjećaju kroz povijesne predmete koji su na dojmljiv način predstavili povijest grada i okolice.

Stalni postav je radi oštećenja zatvoren za javnost 1992. godine, tijekom Domovinskog rata.

Danas se obnavlja i gradi novi postav koji će biti otvoren za javnost. Prilagođen suvremenom načinu života i budućnosti, svoje temelje postavio je na prošlosti i vrijednostima baštine koji su bili od temeljne važnosti osnivačima muzeja.

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Share on facebook
Podijelite na Facebooku
Share on twitter
Podijelite na Twitteru
Share on linkedin
Podijelite na Linkdinu
Share on pinterest
Podijelite na Pinterestu