Novi stalni postav 1969. godine

Novi stalni postav Muzeja Brodskog Posavlja otvoren je 19. travnja 1969. godine. Povijest Slavonskog Broda i Posavine predstavljena je kronološki, od prapovijesti do početka 20. stoljeća. Postav je dobio niz pohvala struke i posjetitelja, te je bio uvršten u 15 najboljih svjetskih zavičajnih muzeja arheološko-povijesnog tipa.

Na skupljanju, zaštiti i predstavljanju predmeta koji svjedoče o kulturnoj, tradicijskoj i političkoj prošlosti grada započelo se već po osnutku Gradskog i arheološkog muzeja 1934. godine.

Zadaća gradskog muzeja je predstavljanje predmeta kulturne i povijesne baštine svojim građanima te njihovo obrazovanje, kao i razumijevanje vlastite prošlosti i sadašnjosti kroz očuvanje uspomena za budućnost.

Važnost predstavljanja povijesti grada razumio je Julije Hoffmann, prvi ravnatelj muzeja. Svojim trudom i ljubavlju prema prošlosti i gradskoj baštini, kao i povijesti sela, dao je smjernice za predstavljanje povijesnih predmeta u stalnom postavu muzeja.

Prvo tematsko predstavljanje prošlosti grada kroz stalni postav otvoreno je 1949. godine u Horvatovoj palači u Starčevićevoj ulici gdje se nalazio muzej prvih godina nakon osnivanja. 1952. godine muzeju je dodjeljen veći prostor za stalni postav, u zgradi starog Gradskog magistrata gdje je 1954. godine otvoren stalni postav koji je bio jedan od najsuvremenijih postava zavičajnog tipa u tadašnjoj Jugoslaviji.

U travnju 1964. godine Brod i okolicu pogodio je snažan potres koji je porušio i oštetio velik broj kuća i građevina. Zgrada magistrata također je bila oštećena i započelo se s obnovom muzeja koja je trajala idućih nekoliko godina. Istovremeno se radilo na dopuni i uređenju stalnog postava.

Novi postav otvoren je 1969. godine i generacije Brođana ga se sjećaju kroz povijesne predmete koji su na dojmljiv način predstavili povijest grada i okolice.

Stalni postav je radi oštećenja zatvoren za javnost 1992. godine, tijekom Domovinskog rata.

Danas se obnavlja i gradi novi postav koji će biti otvoren za javnost. Prilagođen suvremenom načinu života i budućnosti, svoje temelje postavio je na prošlosti i vrijednostima baštine koji su bili od temeljne važnosti osnivačima muzeja.

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu