NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE VASILIJ PETROVIČ ANTIPOV

Na današnji dan, 2. veljače 1889. godine, u Petrogradu je rođen Vasilij Petrovič Antipov, slikar starog Broda i djelatnik Muzeja Brodskog Posavlja.

U ruskoj prijestolnici pohađao je  privatnu višu srednju školu likovnog smjera u klasi petrogradskog portretista Reliha. Maturirao je 1913. godine. Za vrijeme Prvog svjetskog rata služio je u vojsci, a nakon kratkog kursa na vojnoj akademiji Pavla I u Petrogradu imenovan je 1916. godine u čin časnika.

Burna društvena i politička događanja u Rusiji, rušenje carskog apsolutizma Veljačkom i Oktobarskom revolucijom, početak Prvog svjetskog rata te stvaranje Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika, primorali su Antipova na bijeg iz rodnog grada i zemlje.

Vasilij Antipov dolazi 1921. godine u Beograd gdje je radio kao fizički radnik, a poslije je slikao reklame za beogradska kina. Pridruživši se kao scenograf glumačkoj trupi Fjodora Ščukina, nekadašnjeg redatelja ruskog carskog teatra u Sevastopolju, preko Vinkovaca dolazi u Brod 1929. godine. U početku je zarađivao za život slikajući za pripadnika ovdašnje ruske emigracije, preko kojeg je došao u kontakt s Julijem Hoffmanom, budućim osnivačem Gradskog i arheološkog muzeja koji mu je pružio materijalnu potporu i prijateljstvo. Od tada je muzej postao stan i radno mjesto za Antipova.

1935. godine nastaje njegov najznačajniji slikarski ciklus, mapa crteža “Stari Brod” (stotinjak radova u kombiniranoj tehnici crteža, tempere i akvarela), kojom je dokumentirao brodske kulturno-povijesne spomenike i skice sa terena prilikom arheoloških i etnografskih istraživanja. Ova mapa je od izuzetne dokumentarne važnosti jer daje arhitektonski presjek izgleda stare gradske jezgre Broda 18. i 19. stoljeća.

Sudjelujući u Drugom svjetskom ratu na strani Narodnooslobodilačkog pokreta, djelovao je kao slikar u Agitpropu Okružnog narodnooslobodilačkog odbora Slavonski Brod. Izrađivao je plakate, grafičke listove, dekoracije za političke skupove.

Nakon rata, u svibnju 1945. godine vratio se u brodski muzej gdje je postavljen za kustosa. Nastavlja svoju djelatnost slikajući grad, razrušene dijelove i početke gradnje novih stambenih i industrijskih dijelova.

Godine 1963. Vasilij Antipov odlazi u mirovinu. Smješten je u Dom starih i nemoćnih u Ljeskovici, gdje umire 21. kolovoza 1968. godine.

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Share on facebook
Podijelite na Facebooku
Share on twitter
Podijelite na Twitteru
Share on linkedin
Podijelite na Linkdinu
Share on pinterest
Podijelite na Pinterestu