NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE VASILIJ PETROVIČ ANTIPOV

Na današnji dan, 2. veljače 1889. godine, u Petrogradu je rođen Vasilij Petrovič Antipov, slikar starog Broda i djelatnik Muzeja Brodskog Posavlja.

U ruskoj prijestolnici pohađao je  privatnu višu srednju školu likovnog smjera u klasi petrogradskog portretista Reliha. Maturirao je 1913. godine. Za vrijeme Prvog svjetskog rata služio je u vojsci, a nakon kratkog kursa na vojnoj akademiji Pavla I u Petrogradu imenovan je 1916. godine u čin časnika.

Burna društvena i politička događanja u Rusiji, rušenje carskog apsolutizma Veljačkom i Oktobarskom revolucijom, početak Prvog svjetskog rata te stvaranje Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika, primorali su Antipova na bijeg iz rodnog grada i zemlje.

Vasilij Antipov dolazi 1921. godine u Beograd gdje je radio kao fizički radnik, a poslije je slikao reklame za beogradska kina. Pridruživši se kao scenograf glumačkoj trupi Fjodora Ščukina, nekadašnjeg redatelja ruskog carskog teatra u Sevastopolju, preko Vinkovaca dolazi u Brod 1929. godine. U početku je zarađivao za život slikajući za pripadnika ovdašnje ruske emigracije, preko kojeg je došao u kontakt s Julijem Hoffmanom, budućim osnivačem Gradskog i arheološkog muzeja koji mu je pružio materijalnu potporu i prijateljstvo. Od tada je muzej postao stan i radno mjesto za Antipova.

1935. godine nastaje njegov najznačajniji slikarski ciklus, mapa crteža “Stari Brod” (stotinjak radova u kombiniranoj tehnici crteža, tempere i akvarela), kojom je dokumentirao brodske kulturno-povijesne spomenike i skice sa terena prilikom arheoloških i etnografskih istraživanja. Ova mapa je od izuzetne dokumentarne važnosti jer daje arhitektonski presjek izgleda stare gradske jezgre Broda 18. i 19. stoljeća.

Sudjelujući u Drugom svjetskom ratu na strani Narodnooslobodilačkog pokreta, djelovao je kao slikar u Agitpropu Okružnog narodnooslobodilačkog odbora Slavonski Brod. Izrađivao je plakate, grafičke listove, dekoracije za političke skupove.

Nakon rata, u svibnju 1945. godine vratio se u brodski muzej gdje je postavljen za kustosa. Nastavlja svoju djelatnost slikajući grad, razrušene dijelove i početke gradnje novih stambenih i industrijskih dijelova.

Godine 1963. Vasilij Antipov odlazi u mirovinu. Smješten je u Dom starih i nemoćnih u Ljeskovici, gdje umire 21. kolovoza 1968. godine.

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu