Izložba Vatru gasi, brata spasi

Izložbom “Vatru gasi, brata spasi” – 150 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Slavonskom Brodu, Muzej Brodskog Posavlja predstavlja bogatu baštinu vatrogastva u našem gradu, kao i načine kojima su se služili prvo hrabri građani, a onda i obučeni vatrogasci, u stavljanju pod kontrolu i savladavanju zajedničkog neprijatelja – vatre. Udruživanjem u vatrogasno društvo i sudjelovanjem u sprečavanju širenja vatre i njenih posljedica, građani su kroz povezanost, pod geslom “Vatru gasi, brata spasi” društvu dali humanu i povijesnu vrijednost, a Slavonskom Brodu i njegovim stanovnicima baštinu za uzor u sadašnjosti i budućnosti.

Dobrom organizacijom, uzornom disciplinom, humanim odnosom prema ljudima, bez obzira na njihovo uvjerenje, nacionalnu i vjersku pripadnost, članovi vatrogasnog društva stekli su poštovanje i ljubav svojih sugrađana, što je bilo odlučujuća moralna komponenta da bi se izdržalo svih ovih 150 godina.

Prema iskustvima tijekom povijesti došlo se do činjenice da rad onog vatrogasnog društva koje je utemeljeno na dobrovoljnoj osnovi, čije članove na djelovanje pokreću ideje čovjekoljublja i samopožrtvovanja je najefikasniji oblik u borbi protiv požara i zaštiti svoje okoline.

Biti dobrovoljan vatrogasac nije lagano. Ali svako dobrovoljstvo i pomaganje u sebi nosi karakteristiku humanosti koja je povezana sa zaštitom drugoga i cjelokupnim boljitkom društvene zajednice.

Upravo je zato ova izložba posvećena svim članovima i članicama Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Slavonskom Brodu, kao i njihovim obiteljima, koji su kroz požrtvovnost i čovjekoljublje često ugrožavali svoje živote spašavajući živote drugih.

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu