Izložba BARUN FRANJO TRENK – NOVO LICE LEGENDE

BARUN FRANJO TRENK – NOVO LICE LEGENDE

– u povodu 310. obljetnice njegovog rođenja i 280. godišnjice Trenkovih pandura –

             Obavještavamo Vas da je 22. siječnja 2021. godine u Muzeju Brodskog Posavlja otvorena izložba Barun Trenk – Novo lice legende organizirana u suradnji Muzeja grada Brna, Kapucinskog samostana i Masarykovog sveučilišta.

             Na izložbi su predstavljeni rezultati antropoloških istraživanja provedenih na mumificiranom tijelu Franje Trenka. Na temelju 27.019 CT snimaka njegovog tijela i sedam uzoraka mekog tkiva izrađena je rekonstrukcija njegovog lika i virtualna aninimacija. Također, izneseni su i manje poznati detalji iz njegovog života – od kojih bolesti je bolovao, zašto je šepao, koliko je bio visok…   

             Barun Franjo Trenk (1711.-1749.) bio je vješt vojskovođa, neustrašiv ratnik, pustolov, vođa pandurske pukovnije koja je uspješno ratovala za caricu Mariju Tereziju u ratu za austrijsko nasljeđe (1740.-1748.) u Šleskoj, Austriji, Bavarskoj, Češkoj i stekla reputaciju vrhunski obučenih i hrabrih vojnika. Diljem Europe pronosile su se priče o njihovim vojnim podvizima, a u Hrvatskoj su barun Franjo Trenk i njegovi panduri stekli neupitan status legende. Optužen za zločine, neposluhe i pronevjeru osuđen je 1747. godine na smrtnu kaznu koju je Marija Terezija izmijenila u kaznu doživotnog zatvora gdje je i umro 1749. godine.                      

             S obzirom na to da je otac baruna Franje Trenka, pukovnik Ivan Trenk, bio zapovjednik brodske tvrđave (1723.-1732.) te da je u djetinjstvu i Franjo povremeno boravio u Brodu razlog je više da ovu dokumentarnu, povijesnu, edukativnu izložbu predstavimo i Brođanima.

Virtualni prikaz izložbe “Barun Trenk – novo lice legende” možete pogledati ovdje

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu