Izložba BARUN FRANJO TRENK – NOVO LICE LEGENDE

BARUN FRANJO TRENK – NOVO LICE LEGENDE

– u povodu 310. obljetnice njegovog rođenja i 280. godišnjice Trenkovih pandura –

             Obavještavamo Vas da je 22. siječnja 2021. godine u Muzeju Brodskog Posavlja otvorena izložba Barun Trenk – Novo lice legende organizirana u suradnji Muzeja grada Brna, Kapucinskog samostana i Masarykovog sveučilišta.

             Na izložbi su predstavljeni rezultati antropoloških istraživanja provedenih na mumificiranom tijelu Franje Trenka. Na temelju 27.019 CT snimaka njegovog tijela i sedam uzoraka mekog tkiva izrađena je rekonstrukcija njegovog lika i virtualna aninimacija. Također, izneseni su i manje poznati detalji iz njegovog života – od kojih bolesti je bolovao, zašto je šepao, koliko je bio visok…   

             Barun Franjo Trenk (1711.-1749.) bio je vješt vojskovođa, neustrašiv ratnik, pustolov, vođa pandurske pukovnije koja je uspješno ratovala za caricu Mariju Tereziju u ratu za austrijsko nasljeđe (1740.-1748.) u Šleskoj, Austriji, Bavarskoj, Češkoj i stekla reputaciju vrhunski obučenih i hrabrih vojnika. Diljem Europe pronosile su se priče o njihovim vojnim podvizima, a u Hrvatskoj su barun Franjo Trenk i njegovi panduri stekli neupitan status legende. Optužen za zločine, neposluhe i pronevjeru osuđen je 1747. godine na smrtnu kaznu koju je Marija Terezija izmijenila u kaznu doživotnog zatvora gdje je i umro 1749. godine.                      

             S obzirom na to da je otac baruna Franje Trenka, pukovnik Ivan Trenk, bio zapovjednik brodske tvrđave (1723.-1732.) te da je u djetinjstvu i Franjo povremeno boravio u Brodu razlog je više da ovu dokumentarnu, povijesnu, edukativnu izložbu predstavimo i Brođanima.

Virtualni prikaz izložbe “Barun Trenk – novo lice legende” možete pogledati ovdje

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Share on facebook
Podijelite na Facebooku
Share on twitter
Podijelite na Twitteru
Share on linkedin
Podijelite na Linkdinu
Share on pinterest
Podijelite na Pinterestu