“ETNO ZBIRKA župnika Mate Kneževića”

Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod i Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu imaju čast pozvati Vas i Vaše prijatelje na otvorenje izložbe „ETNO ZBIRKA župnika Mate Kneževića“
četvrtak, 21. ožujka 2019. godine u 19 sati
Izložbena dvorana Muzeja ■ Starčevićeva 40 ■ Slavonski Brod

Etnografska izložba “Etno zbirka župnika Mate Kneževića” autora Karoline Lukač, više kustosice Etnografskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja i Krešimira Mijakovca, višeg stručnog savjetnika, Konzervatorski odjel Slavonski Brod, rezultat je istraživanja i  dokumentiranja stanja jedne od zbirki na području brodskog Posavlja.

Zbirka župnika Mate Kneževića, koja se u trenutku popisivanja čuvala u prostorijama župnog dvora u Garčinu, danas u Gradištu, nastajala je tijekom duljeg razdoblja nasljeđivanjem, otkupom i darovanjem. Želeći očuvati obiteljsku i zavičajnu baštinu, župnik i danas nastavlja dopunjavati zbirku. Osnovu zbirke čine odjevni i uporabni tekstilni predmeti, a župnik sakuplja i drveni namještaj. Odjevni i uporabni predmeti nastali su i korišteni velikim dijelom u selima na području šireg brodskog Posavlja i dijelovima istočne Slavonije (područje Đakova i Vinkovaca) u razdoblju od 19. do iza sredine 20. stoljeća. Odražavaju mnoge osobitosti brodskog Posavlja vidljive u primjeni materijala (nerijetko veći broj pola domaćeg lanenog platna, primjena domaće svile koja je nekoć bila jedna od važnijih grana privrede brodskog Posavlja i sl.) i tehnikama izrade, odnosno vrstama ukrašavanja tekstila kao što su: oblici tkanja na tkalačkom stanu, primjena šlinge, spljeta i raspljeta, sviloveza, zlatoveza, toleda, necanja, isicanja te karakteristične vrste čipke za ovo područje – sunčane čipke.

Pregled zbirke samo je dio širih aktivnosti Etnografskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja i Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu kojima se u narednim godinama planira dokumentirati i zaštititi vrednije privatne etnografske zbirke na području brodskog Posavlja.

Otvorenje izložbi bit će u četvrtak, 21. ožujka 2019. godine u 19 sati u Izložbenoj dvorani Muzeja Brodskog Posavlja, Starčevićeva 40.

Izložba ostaje otvorena do 10. svibnja 2019.

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu