23. siječnja, DAN MUZEJA BRODSKOG POSAVLJA

Muzej Brodskog Posavlja osnovan je 23. siječnja 1934. godine. Osnivač i prvi ravnatelj muzeja bio je Julije Hofmann, ljubitelj starina i zaljubljenik u svoj rodni grad, Slavonski Brod.

Po osnutku muzeja upućen je poziv za sakupljanje starina za muzej grada Broda kojim se “umoljavaju gospoda učitelji, svećenici i općinski činovnici, koji se nalaze u direktnoj vezi s narodom, da nastoje da svoje starine, koje se nalaze ili se tek pronađu na njihovom području pređu u vlasništvo muzeja grada Broda, gdje će biti pohranjene, a moći će ih svatko da razgleda“.

Muzej je do danas nastavio skupljati predmete iz različitih povijesnih razdoblja koja najbolje opisuju prošlost Slavonskog Broda. Tako se u muzeju čuva više od 40.000 različitih predmeta koji su raspoređeni u neki od sedam muzejskih odjela: Prirodoslovni odjel, Arheološki odjel, Numizmatički odjel, Etnografski odjel, Kulturno-povijesni odjel, Odjel suvremene povijesti, Galerijski odjel.

Muzej je mjesto trajnog čuvanja, skupljanja i proučavanja kulturne i povijesne baštine grada i njegove okolice, a riječi prvog ravnatelja i njegovi vizionarski pogledi ostali su temelj za njegovo daljnje djelovanje:

“Muzej ima svrhu da bude zorna, poučna i otvorena knjiga… Muzej ima biti vrelo znanja, na koje će doći napojiti dušu sva mladost ovog grada čitajući u biblioteci; a učenjaci će istraživati naše stare događaje, još nepoznate, iz arhiva…Kao što su stari Brođani gradili tvrđavu, da obrane svoj grad od neprijatelja, kao što je religiozni duh ponukao naše pređe, da grade crkve i samostane u gradu, tako težnja za poznavanjem prošlosti i stanja svoga grada i okolice sile nas, da gradimo muzej za podizanje prestiža, kulture i bolje naše budućnosti!” (J. Hofmann)

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu