140. OBLJETNICA ROĐENJA JULIJA HOFFMANNA

16. ožujka 1881. godine rodio se u Brodu na Savi Julije Hoffmann, osnivač, prvi ravnatelj i kustos Gradskog muzeja.

S ljubavlju i altruizmom život je posvetio proučavanju, skupljanju i zaštiti kulturne baštine svoga grada i Posavine. Julije Hoffmann bio je ispred svog vremena, svojim vizionarskim mislima kao i ciljevima uspio je osnovati u Brodu Gradski i arheološki muzej 1934. godine. Na temeljima svoje obiteljske numizmatičke i arheološke zbirke koju je poklonio gradskoj općini, utemeljio je prve zbirke u muzeju.

Na  izložbama koje je organizirao u prostorima muzeja u Horvatovoj palači (muzej se nakon osnivanja nalazio u Starčevićevoj ulici na br. 8) građani Broda mogli su vidjeti povijest svoga grada kao i predmete iz prošlosti. Julije Hoffmann nastojao je prenijeti stanovnicima grada i sela Posavine važnost zaštite predmeta povijesne, kulturne i tradicijske baštine te je u nekoliko navrata upućivao javne pozive radi prikupljanja materijala za Gradski muzej.

Otišavši u mirovinu 1947. godine nastavio je sa svojom kulturnom djelatnošću te je bio cijenjen i rado viđen sudionik društvenog života Broda. Umro je 26. rujna 1958. godine. Sahranjen je na groblju Sv. Lovre u Slavonskom Brodu.

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Linkdinu
Podijelite na Pinterestu