140. OBLJETNICA ROĐENJA JULIJA HOFFMANNA

16. ožujka 1881. godine rodio se u Brodu na Savi Julije Hoffmann, osnivač, prvi ravnatelj i kustos Gradskog muzeja.

S ljubavlju i altruizmom život je posvetio proučavanju, skupljanju i zaštiti kulturne baštine svoga grada i Posavine. Julije Hoffmann bio je ispred svog vremena, svojim vizionarskim mislima kao i ciljevima uspio je osnovati u Brodu Gradski i arheološki muzej 1934. godine. Na temeljima svoje obiteljske numizmatičke i arheološke zbirke koju je poklonio gradskoj općini, utemeljio je prve zbirke u muzeju.

Na  izložbama koje je organizirao u prostorima muzeja u Horvatovoj palači (muzej se nakon osnivanja nalazio u Starčevićevoj ulici na br. 8) građani Broda mogli su vidjeti povijest svoga grada kao i predmete iz prošlosti. Julije Hoffmann nastojao je prenijeti stanovnicima grada i sela Posavine važnost zaštite predmeta povijesne, kulturne i tradicijske baštine te je u nekoliko navrata upućivao javne pozive radi prikupljanja materijala za Gradski muzej.

Otišavši u mirovinu 1947. godine nastavio je sa svojom kulturnom djelatnošću te je bio cijenjen i rado viđen sudionik društvenog života Broda. Umro je 26. rujna 1958. godine. Sahranjen je na groblju Sv. Lovre u Slavonskom Brodu.

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Share on facebook
Podijelite na Facebooku
Share on twitter
Podijelite na Twitteru
Share on linkedin
Podijelite na Linkdinu
Share on pinterest
Podijelite na Pinterestu