MEĐUNARODNI DAN MUZEJA – 18. svibnja 2022.

PROGRAM: MUZEJ – VRATA U SVIJET

9.00 – 20.00

Izložba: Marljiv kao pčela, sladak kao med

Autorica izložbe: Karolina Lukač, Muzej Brodskog Posavlja

Pčelarstvo je jedna od najstarijih grana poljoprivrede. Iako u brodskom Posavlju nije bilo glavna grana gospodarstva, pčelarstvo ima dugu tradiciju. Otkrićem novih tehnologija u drugoj polovini 19. stoljeća te organiziranjem pčelara u pčelarska društva, pčelarstvo dobiva veći zamah. Od osnutka podružnice Slavonskog pčelarskog udruženja u Brodu na savi 1887. do danas njeni članovi ustrajno rade na podučavanju o pčelarstvu, razvoju i popularizaciji pčelarstva, a time i podizanju svijesti o pčeli kao čuvaru ekološke održivosti.

10.00 – 12.00

Edukativna radionica – Pčelinji ples

Voditelj: Ivan Živić, Udruga pčelara Zrinski, Slavonski Brod

Uz vodstvo kroz izložbu Marljiv kao pčela, sladak kao med članovi Udruge pčelara Zrinski održat će edukativnu radionicu za najmlađe o životu pčela i njihovoj ulozi i važnosti u prirodi. Djeca će se upoznati s procesom dobivanja meda, s dijelovima košnice, vidjeti žive pčelice, saznati zašto se oblači pčelarsko odijelo… kao i dobiti odgovore na njihova brojna pitanja. Namjera radionice je osvijestiti kod djece važnost pčela u prirodi, uvrštavanje meda u svakodnevnu prehranu kao i zainteresirati ih za pčelarstvo.

19.00 – 20.00

Predavanje: Šetnja europskim muzejima – Kunsthistorisches Museum Wien

Tihomir Katušić, prof.

Muzej povijesti umjetnosti / Kunsthistorisches Museum Wien (Austrija) smješten je u reprezentativnoj palači na Ringstraßeu. Njegova kolekcija obuhvaća djela od starog Egipta do 19. stoljeća, od čega se osobito vrijednom ističe kolekcija renesansnih i baroknih slika talijanske, njemačke, flamanske i španjolske slikarske

Sviđa vam se to što ste pročitali?

Share on facebook
Podijelite na Facebooku
Share on twitter
Podijelite na Twitteru
Share on linkedin
Podijelite na Linkdinu
Share on pinterest
Podijelite na Pinterestu