Iztložbe: "U potrazi za dalmatinskim neandertalcima" i "Ispričat ću ti priču"

"U potrazi za dalmatinskim neandertalcima" i "Ispričat ću ti priču"


    U okviru međumuzejske suradnje, u nastojanju predstavljanja zanimljivih izložbenih projekata brodskoj javnosti, Muzej Brodskog Posavlja ugostit će dvije arheološke izložbe "U potrazi za dalmatinskim neandertalcima" i "Ispričat ću ti priču".
    Organizatori izložbe "U potrazi za dalmatinskim neandertalcima" su Arheološki muzej Zadar i Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autori izložbe su viša kustosica Natalija Čondić (Arheološki muzej Zadar) i dr. sc. Ivor Karavanić (Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu). Izložbu prati katalog na hrvatskom i engleskom jeziku. Izložbom su predstavljeni rezultati istraživanja i rekognosciranja više dalmatinskih arheoloških lokaliteta na kojima je ustanovljena musterijenska kultura - kultura srednjeg paleolitika (starijeg kamenog doba) koja se u Europi veže uz neandertalce: Mujine pećine kod Kaštela, Velike pećine u kanjonu Kličevice kod Benkovca, podvodnog paleolitičkog nalazišta u Resniku kod Kaštel Štafilića, prostora između Ljubačkog zaljeva i Posedarja te lokaliteta na otocima. Po prvi puta je izložena arheološka građa pronađena tijekom ovim iskopavanja kao i novi rezultati apsolutnog datiranja odnosno određivanja starosti srednjeg paleolitika Dalmacije. Uz to, izložba donosi i pregled istraživanja paleolitika u Dalmaciji te utemeljene spoznaje o životu neandertalca i karakteristikama njihove kulture na tom prostoru.
    Autorica izložbe „Ispričat ću ti priču“ je Timka Alihodžić, kustosica Arheološkog muzeja Zadar. Izložba je u Zadru otvorena 15. prosinca 2015., a dosad je gostovala u više muzeja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Kroz sedam panoa i vitrine s izloženim materijalom prezentira običaje pokapanja u antičkom Zadru. Na osnovi rezultata antropološke analize i grobnih priloga pokušava rekonstruirati život ljudi čiji su grobovi na njoj predstavljeni. Značajno mjesto pritom zauzima vitrina s kopijama predmeta dostupnih za taktilni osjet osobama oštećenog vida. Kratke legende napisane su braillovim pismom. Izložba je popraćena katalogom, čiji su odabrani dijelovi snimljeni na CD prvenstveno namijenjen osobama oštećenog vida. Tijekom gostovanja u Muzeju Brodskog Posavlja bit će nadopunjena jednom grobnom cjelinom iz rimske nekropole s Trga Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu s ciljem usporedbe načina pokapanja na zadarskom i slavonskobrodskom području.
    Otvorenje izložbi bit će 7. rujna 2017. godine u 19.30 sati u Izložbenoj dvorani Muzeja Brodskog Posavlja, Starčevićeva 40.