Izložba "Ponjave: kontinuitet u suvremenosti"

 

Poziv na otvorenje izložbe

„Ponjave: kontinuitet u suvremenosti“

 

 


     

 

        Muzej Brodskog Posavlja, u petak 19. svibnja u 13.00 sati otvara izložbu radova studentica diplomskog studija dizajna tekstila pri TTF-u, Zavod za dizajn tekstila i odjeće

„Ponjave: kontinuitet  u suvremenosti“.

 

 

         Izložba Ponjave: kontinuitet u suvremenosti rezultat je istraživanja unutar nastave kolegija Kreiranje tekstila, diplomskog studija Dizajna tekstila na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Studenticama je postavljen problemski zadatak na temu krpane ponjave iz Muzeja Brodskog Posavlja.
Odlaskom na lokaciju muzeja u Slavonski Brod studentice su imale mogućnost susresti se sa građom vezanom za ponjave, doživjeti u živo iste, kroz prezentaciju teme dobitipuno informacija, te po povratku krenuti u samostalno istraživanje zadane teme.
Široko područje sadržaja, simbolike i boja na krpanim ponjavama dale su studenticama poticaj za stvaranje osobnog koncepta na zadanu temu. Direktno naslanjanje na sadržaj ili odmicanje od same teme zavisno od interesa, ideje, senzibiliteta, osobnosti i kreativnosti unutar područja dizajna tekstila dalo je zanimljive rezultate povezivanja tradicije sa suvremenosti.

         Gusti nizovi, paralelni redovi izvezenih površina, ornamentika raporta i podloga, intenzivne boje ili pak slobodni crtež čine okosnicu nove razrade otkanih ponjava. Spletom imaginacije, znanja i materijala u tehnikama ručnog otiskivanja ili oslikavanja tekstila, linoreza na tekstilu, simulacijom blok-printa, digitalnim tiskom, rototiskom, transferom, bubrećim tiskom uz dodatne ili završne intervencije šivanjem, autorice pridonose znakovitoj inovaciji referirajući se na zadanu temu. Izložbom se pokazuje kontinuitet predaje utkan u vez, u motiv i u njihova značenja. Ponjave time postaju svjedočanstvo svakodnevnog prošlog i izložbenog sadašnjeg, ispreplićući tradiciju i suvremenost s naglaskom na potencijal dizajna tekstila.         Izložba ostaje otvorena do sredina lipnja 2017.

 

 

Petak 19. svibnja u 13.00 sati

Izložbena dvorana Muzeja Brodskog Posavlja

Starčevićeva 40, Slavonski Brod