Izložba Muzej u loncu


Etnografsko fotografska putujuća izložba “Muzeji u loncu” rezultat je istraživanja i  dokumentiranja te prezentiranja čudesne riznice zaboravljenih jela ovog dijela Hrvatske u suradnji s muzejima Slavonije, članovima Muzejske udruge istočne Hrvatske. Osim širenja svijesti o vrijednostima ovog dijela nematerijalne kulturne baštine, izložba je jedan od kotačića koji se nada pokrenuti korištenje tradicijske gastronomije ili jela s pričom u turističke svrhe, ali i popularizaciju tradicijskih eko namirnica.
Nastavak je to projekta “Muzej u loncu” pokrenutog sa željom Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega da poticanjem otkrivanja zaboravljenih jela, sakupljanjem starih recepata, rekonstrukcijom i dokumentacijom njihove pripreme, ispitivanjem kazivača i istraživanjem izvora i literature doprinese rasvjetljavanju spoznaja o tradicijskoj prehrani istočne Hrvatske s kraja 19. i početkom 20. stoljeća.
Cilj je izložbe fotografijama jela i kratkim informativnim legendama upozoriti na veći dio običajno-povijesnog konteksta u kojemu su se ona pripremala. Izložbu prati i blog, virtualni Muzej u loncu, muzej ovog malog, ali važnog dijela nematerijalne kulturne baštine, nastoji posjetitelje upoznati s kazivačima kao živućim prenositeljima iskustava pripreme, te s muzealcima, mahom vrijednim etnologinjama s kojima smo zajedno radili na predlaganju, odabiru jela, kao i organizaciji terenskog prikupljanja podataka, te snimanja procesa pripreme 38 različitih vrsta jela.
Izložba ostaje otvorena do 2. listopada 2016.


Četvrtak 15. rujna u 19.30 sati
Izložbena dvorana Muzeja Brodskog Posavlja
Starčevićeva 40, Slavonski Brod