Izložba Izložba FAUST VRANČIĆ - MACHINAE NOVAE

 

Izložba FAUST VRANČIĆ - MACHINAE NOVAE

 

Gostujuća izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla priređena  u povodu  obilježavanja  400. obljetnice izdavanja knjige Machinae novae (Novi strojevi ) Fausta Vrančića (Šibenik, 1551. - Venecija, 1617.) ,  prvog hrvatskog inženjera i najznačajnijeg  hrvatskog konstruktora i tehničkog pisca na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće.  

Kapitalno Vrančićevo djelo Machinae novae objavljeno je u Veneciji 1615., u kojemu na 49 znalački izvedena bakropisa grafički prikazuje, a popratnim višejezičnim tekstovima  opisuje 56 različitih uređaja i tehničkih konstrukcija.

Izložba sadržava  stiliziranu replika pomičnog krova u mlinu na postolju s elektropogonom  koji omogućava pokretanje 12 lopatica  na kojima su otisnuti crteži iz djela Machinae novae,  deset maketa konstruiranih prema Vrančićevim crtežima (tri makete mostova, šest maketa mlinova i jedna maketa preše), deset uvećanih crteža iz djela Machinae novae na kojima su  prikazane izabrane Vrančićeve konstrukcije  s pripadajućim opisom (neki crteži prikazani su u pokretnoj replici mlina s pomičnim krovom) te  četiri publikacije iz fundusa knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla.