Izložba "Galerija Striegl u gostima"

‘’Zbirka Striegl u gostima: Muzej Brodskog Posavlja’’

Iz fundusa Gradske galerije Striegl

Izložba povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja Slave Striegla

 

 

 

 

Gradska galerija Striegl predstavlja izložbeni projekt pod nazivom ‘’Zbirka Striegl u gostima’’ koji je pokrenut u godini obiježavanja 100. obljetnice rođenja jednog od posljednjih klasika’ hrvatske likovne umjetnosti, Slave Striegla, rođenog u Sisku.

Obzirom da je u tijeku uređenje i adaptacija rodne kuće Slave Striegla u Sisku u kojoj će biti prezentirana Zbirka Striegl kao i opus i život Slave Striegla u cijelosti, cilj je ovog putujućeg projekta da djela do svog stalnog smještaja u obliku stalnog postava u budućem meorijalnom muzejskom prostoru, s varijacijama budu prezentirani hrvatskoj javnosti.

 

Ovim povodom, radovi iz ovog malo poznatog i samozatajnog opusa Slave Striegla, kojeg mnogi smatraju jednim od najznačajnijih hrvatskih akvarelista i animalista druge polovice 20. stoljeća, stižu u Muzej Brodskog Posavlja. Izložba će predstaviti specifičan izbor radova iz Zbirke Striegl koji će ukazati na pojedine segmente Strieglovog opusa koji su nastali u periodu 1950. do 2000. godine. Zaljubljen u svoj grad i krajolik, Striegl se bezbroj puta vraćao sisačkom mostu, lučkoj dizalici i posavskom pejzažu, tražeći u njima novi smisao, novu ljepotu: 'to su voda i zemlja, uvijek isti, ali i uvijek drugačiji..uvijek se isprepliću, pretaču, zamjenjuju..'. Strieglov život jest slikarstvo, a tisuće naslikanih djela su dostojan trag koji obavezuje.

 

Slavo (Slavoljub) Striegl rodio se 1919. godine u Sisku. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasama Krste Hegedušića, Marina Tartaglije, Vladimira Becića i Zlatka Šulentića. Nakon diplome u klasi profesora Šulentića 1944. godine, vraća se u Sisak koji postaje njegova umjetnička okosnica i imperativ kroz čitavo vrijeme stvaranja. Od godine 1948. u sisačkoj Gimnaziji predavao je likovni odgoj sve do odlaska u mirovinu godine 1974., kada se potpuno posvećuje slikarstvu. Gradu Sisku poklanja svojih 319 radova 2003. godine, što je rezultiralo osnivanjem Gradske galerije Striegl.

 

__________________________________________________________________________

 

četvrtak, 5. rujan 2019. u 19.00 sati

Izložbena dvorana Muzeja, Starčevićeva 40, Slavonski Brod