"ETNO ZBIRKA župnika Mate Kneževića"

                                                            

Poziv na otvorenje izložbe

„Etno zbirka župnika Mate Kneževića“.

 


 

     

U četvrtak 21. ožujka 2019. u 19.00 sati u Muzeju Brodskog Posavlja biti će otvorena etnografska izložba

„Etno zbirka župnika Mate Kneževića“

 

 

Etnografska izložba “Etno zbirka župnika Mate Kneževića” autora Karoline Lukač, više kustosice Etnografskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja i Krešimira Mijakovca, višeg stručnog savjetnika, Konzervatorski odjel Slavonski Brod, rezultat je istraživanja i  dokumentiranja stanja jedne od zbirki na području brodskog Posavlja.

Zbirka župnika Mate Kneževića, koja se u trenutku popisivanja čuvala u prostorijama župnog dvora u Garčinu, danas u Gradištu, nastajala je tijekom duljeg razdoblja nasljeđivanjem, otkupom i darovanjem. Želeći očuvati obiteljsku i zavičajnu baštinu, župnik i danas nastavlja dopunjavati zbirku. Osnovu zbirke čine odjevni i uporabni tekstilni predmeti, a župnik sakuplja i drveni namještaj. Odjevni i uporabni predmeti nastali su i korišteni velikim dijelom u selima na području šireg brodskog Posavlja i dijelovima istočne Slavonije (područje Đakova i Vinkovaca) u razdoblju od 19. do iza sredine 20. stoljeća. Odražavaju mnoge osobitosti brodskog Posavlja vidljive u primjeni materijala (nerijetko veći broj pola domaćeg lanenog platna, primjena domaće svile koja je nekoć bila jedna od važnijih grana privrede brodskog Posavlja i sl.) i tehnikama izrade, odnosno vrstama ukrašavanja tekstila kao što su: oblici tkanja na tkalačkom stanu, primjena šlinge, spljeta i raspljeta, sviloveza, zlatoveza, toleda, necanja, isicanja te karakteristične vrste čipke za ovo područje - sunčane čipke.

Pregled zbirke samo je dio širih aktivnosti Etnografskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja i Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu kojima se u narednim godinama planira dokumentirati i zaštititi vrednije privatne etnografske zbirke na području brodskog Posavlja.

 

 

Izložba ostaje otvorena do 10. svibnja 2019.

 

 

Četvrtak 21. ožujka u 19.00 sati

Izložbena dvorana Muzeja Brodskog Posavlja

Starčevićeva 40, Slavonski Brod