DONBAS: MIR I RAT

VELEPOSLANSTVO UKRAJINE U RH
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA
UKPD UKRAJINA-SLAVONSKI BROD
I
MUZEJ BRODSKOG POSAVLJA

imaju čast
pozvati Vas i Vaše prijatelje
na otvorenje izložbe

DONBAS: MIR I RAT
srijeda, 29. lipnja 2016. u 19 sati
Izložbena dvorana Muzeja Brodskog Posavlja
Starčevićeva 40, Slavonski Brod

 

Izložba se sastoji od 60 fotografija profesionalnih fotografa, novinara, branitelja, volontera i civila koji su u razdoblju između 2014. i 2016. fotografirali najdramatičnije trenutke ratom zahvaćenog istoka Ukrajine, jednako kao i upečatljive prizore iz svakodnevnog života ljudi na istom području.
Prizori na fotografijama odražavaju aktualnu svakodnevicu na istoku Ukrajine, gdje je tijekom ratnih zbivanja, od početka agresije u veljači 2014. godine, poginulo više od 9000 državljana Ukrajine, među kojima je više od 7000 civila i više od 2600 vojnika ne nabrajajući ranjene. Svoje domove napustilo je 1,5 milijuna stanovnika Ukrajine, a samo za vrijeme  trajanja Minskog sporazuma, ukrajinske pozicije bile su gađane više od 2500 puta.
Cilj je izložbe skrenuti pozornost javnosti na situaciju u Ukrajini – zemlji koja se nalazi na samo 600 kilometara od Hrvatske.
Izložba je do sada izlagana u nekoliko europskih institucija kao što su Europski parlament (Bruxelles, prosinac 2014.) i Parlament Ujedinjenog Kraljevstva (London, ožujak 2015.), a bila je izložena i u Danskoj (Kopenhagen, siječanj 2015.).