Predavanje "Baština i priroda: krajolik mogućnosti"POVODOM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA BIJELOG ŠTAPA

I

D A N A       E U R O P S K E       B A Š T I N E       2 0 1 7.       G O D I N E

                                         

 

                 P                 O                 Z                 I                  V                  N                I                C               A

 

Čast nam je pozvati Vas i Vaše prijatelje na predavanje s prezentacijom

kulturne baštine Brodsko-posavske županije:

 

„BAŠTINA  I  PRIRODA:  KRAJOLIK  MOGUĆNOSTI“

Ponedjeljak,  16.  listopada  2017.  u  18  sati

Muzej Brodskog Posavlja, Ante Starčevića br. 40, Slavonski Brod

LC Brođanka u suradnji s Ministarstvom kulture, Konzervatorskim odjelom u Slavonskom Brodu i Muzejom Brodskog Posavlja, pridružuje se obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa i u okviru zajedničke teme Dana europske baštine u 2017. „Baština i priroda: krajolik mogućnosti“ približava kulturnu baštinu javnosti.

 

Pravo je svih građana, slijepih i slabovidnih osoba, na vizualne kulturne sadržaje. Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. listopada od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa.

 

Lionsi diljem svijeta pomažu slijepim osobama da se uključe u dnevna događanja usprkos nemogućnosti viđenja. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih. Potrebna je adaptacija kulturnih i drugih vizualnih sadržaja u kazalištima, filmu, medijima, galerijama, muzejima….

 

           Autor: Željka Perković, dipl. ing. arh., pročelnica KO, predsjednica LC Brođanka