Noći muzeja 2015. godineMUZEJ BRODSKOG POSAVLJA

Starčevićeva 40, Slavonski Brod

 

NOĆ MUZEJA 2015.

 

 

19.00 - 01.00

 

Izložba: 80 godina Muzeja Brodskog Posavlja 1934. – 2014.

Izložbom 80. godina Muzeja Brodskog Posavlja predstaviljen je dio naznačajnijih i najzanimljivijih predmeta baštine brodskog Posavlja iz bogatog i raznovrsnog muzejskog fundusa.  Muzejski fundus stvaran osam desetljeća danas sadrži 63.990 jedinica raznovrsne građe - od fosilnih svjedočanstava nađenih na obroncima Dilj gore i prvih tragova čovjekovog stvaralaštva s prapovijesnih lokaliteta, vrijednih nalaza iz antičke Marsonije, srednjovjekovlja i Berislavićevih posjeda, tradicijske baštine brodsko-posavske Šokadije, svjedočanstava organizacije i načina života u doba Vojne krajine, stvaranja brodskog građanstva, ratnih zbivanja, gospodarstva i političkih mijena 20. stoljeća do umjetničkog stvaralaštva zavičajnika. 

Izložba: Industrijska baština istočne Hrvatske

Međumuzejski projekt sekcije povjesničara umjetnosti Muzejske udruge istočne Hrvatske započet 2010. godine s ciljem da se javnost senzibilizira za spašavanje industrijske baštine. Izložba je doprinos MUIH-a kako bi se ponovo oživio muzej u Belišću koji je egzistirao u sklopu istoimenog kombinata. Za izložbu svaka je od 15 muzejskih institucija dala zanimljiv primjer industrijske baštine s kraja 19. ili početka 20. stoljeća prezentirajući ga tekstom, fotografijama, crtežima i dokumentima.

Stanje i obnova Tvrđava Brod i Stara Gradiška 1715. – 2015.

Ministarstvo  kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu sudjeluje u više događanja u Noći muzeja 2015. godine. Ostvaruje suradnju s MUZEJOM BRODSKOG POSAVLJA s prezentacijom na temu:

„ Stanje i obnova Tvrđava Brod i Stara Gradiška 1715.-2015. kao potencijali za razvoj.“

Tema Noći muzeja 2015. na nacionalnoj razini „Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um“ podloga je za daljnje  povezivanje hrvatskih i europskih kulturnih institucija i prezentiranje baštine i  izuma Nikole Tesle te još  jednom ukazuje na njegovo univerzalno značenje.

Tvrđave Brod i Stara Gradiška naša su baština koja upravo 2015. godine obilježavaju 300-tu obljetnicu početka gradnje. Povijest njihovog nastanka, funkcije nekada, današnje stanje i potencijali za budućnost ukazuju da ih trebamo postaviti kao element razvoja u novim oblicima kako bi „zasjale“ jer one mogu biti „Novumi i otkrića - Tvrđave univerzalni doživljaj“.

U programima Noći muzeja posebno se naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera, što Tvrđave Brod i Stara Gradiškasigurno mogu postati ( dijelom već i jesu) temeljenih na ponudikulturnih ustanova kroz uključivanje stanovništva i u programe Noći  muzeja, s naglaskom na mogućnosti razvoja.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, cilj Noći muzeja je djelovanje u skladu s kulturnom politikom Europske unije, koja naglašava stvaranje nove publike kroz reafirmiranje kulture, obrazovanja, znanosti i istraživanja, čime se kulturna ponuda obogaćuje i širi prema novomsegmentu korisnika.

                                                                                   Pročelnica: Željka Perković, dipl.ing. arhitekture

 

19:00 – 19:30

Predstavljanje knjige 101 brodska priča: Knjiga treća autora Zvonimira Toldija

Predstavljanje knjige „101 brodska priča; Knjiga treća“, etnologa i povjesničara Zvonimira Toldija, koja se nastavlja na njegova ranije objavljena djela istoga naslova. Prepoznatljivim pripovjednim stilom autor donosi mnoštvo zanimljivosti iz života brodskog građanskog sloja devetnaestog i  prve polovine 20. stoljeća.

Glazbeni program: Ivana Biondić, Antonijo Marijić

19.00 – 23.00

Izložba: Razvoj komunikacijske opreme kroz povijest, Mesićeva 12 (Servis uredske opreme, vl. Slavko Jurković)

20.00 – 23.00

 

SUVENIR / grafička radionica, voditelj: Igor Čabraja

 

Izrada suvenira od komušine, voditelj: Udruga Klub Regoč

21.00 – 22.00

Salon palače Radosavljević/Golubić, Starčevićeva 1, Slavonski Brod

Salon smješten na prvom katu historicističke katnice, na  križanju današnje ulice Ante Starčevića s glavnim gradskim trgom, pripadao je obitelji Radosavljević, čiji su su se predstavnici, aktivni sudionici društveno – političkih zbivanja vremena, isticali ugledom i bogatstvom, dok su neki obnašali i najznačajnije gradske dužnosti. Jedinstveni salon historicističkog ugođaja, s bogatstvom inventara, koji uključuje mnoštvo namještaja i drugog pokućstva visoke umjetničko – obrtničke razine, tipičnih za predstavnike višeg građanskog sloja 19. stoljeća, dobar je uvid u visoku razinu kulture življenja jedne od najznačajnijih obitelji nekadašnjeg Broda na Savi. Kuća u kojoj je smješten, danas je u vlasništvu nasljednika, obitelji Golubić, koja ga velikodušno otvara za javnost i u ovoj Noći muzeja.

 

19.00 – 23.00

Budi majstor - učimo da ne zaboravimo

Sekcija tradicijskih i umjetničkih obrta Udruženja obrtnika Slavonski Brod prezentirat će stare zanate iz projekta „Budi majstor“. Svoje vještine prikazati će majstori zanata: kovač-potkivač, opančar i lončar.   

19.00 – 22.00

KUL-TURA BRODA uz vodstvo turističkog vodiča (Udruga LIMA)

Udruga Lima organizira grupni obilazak kulturnih institucija i znamenitosti Slavonskog Broda uz stručnog turističkog vodiča u sklopu programa Noć muzeja. Obilazak kulturnih institucija organiziran je  za srednjoškolce i građanstvo:

19.15 – POLAZAK ispred Klasične gimnazije  za SREDNJOŠKOLCE
20.30 – POLAZAK ispred Klasične gimnazije za GRAĐANSTVO

22.00 – 24.00 

 

GLAZBENA KUTIJA - glazbeni program

Kulturno-umjetničko društvo «Kupina» osnovano je u siječnju 1999. godine, te kao takvo se ubraja među mlađa društva Brodsko-posavske županije. Osnovano je na poticaj seoske omladine i svih mještana Kupine. Osnovni cilj koje je društvo postavilo ispred sebe i svojega rada jest očuvanje, obnavljanje i promicanje izvornog folkolora, tradicije i običaja brodskog posavlja. Društvo radi isključivo na osnovama kulturnog amaterizma i prvi mu je cilj gajenje i očuvanja izvornosti hrvatskog šokačkog načina života, običaja i svega vezanog uz svakodnevni seoski život. Danas društvo broji 40-ak aktivnih članova svih dobnih skupina. Važno je istaknuti i da u sklopu društva djeluju tri pjevačke skupine. Muška i ženska pjevačka skupina rade na obnavljanju i očuvanju izvornog načina pjevanja sela Kupine, a mješovita skupina njeguje stare crkvene napjeve i pjesme koje su danas već zaboravljene. 

 

 

OKUSI TRADICIJE (Udruga Klub Regoč)

 

Prigodna prodaja muzejskih publikacija