In memoriam: Ivanka-Jesenka Miškiv (1944. - 2016.)

 S neizmjernom tugom u srcu javljamo Vam tužnu vijest kako nas je dana, 20. svibnja u 72. godini života zauvijek napustila naša draga kolegica Jesenka Miškiv. Komemorativna sjednica održat će se u utorak, 24. svibnja 2016. u Izložbenoj dvorani Muzeja, Starčevićeva 40, Slavonski Brod, s početkom u 12 sati. Sahrana će se održati 25. svibnja 2016. na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu u krugu uže obitelji.


Ivanka-Jesenka Miškiv rođena je u Mostaru 1944. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Slavonskom Brodu, a studij arheologije i povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Zaposlila se u Muzeju Brodskog Posavlja 1972. godine na mjestu kustosa arheologa.
Od 1979. do 1989. bila je ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja. Tijekom tog vremena uređena je zgrada Magistrata za stalni postav koji je otvoren 1979.g. kao i Spomen park "Đuro Đaković" u Brodskom Varošu s uređenom etnografskom kućom.
Od registracije Slavonskog Broda kao prapovijesnog, antičkog i srednjevjekovnog arheološkog lokaliteta 1988. pa do 2006. g. radila je na arheološkim istraživanjima u arealu najstarije urbane jezgre grada. Od 1973. do 2004. sudjelovala je na terenskim istraživanjima: Paleontološki teren Slavonski Brod, antička nekropola u Tekliću, brončanodobna nekropola u Tekiću, brončanodobna nekropola u Gređanima kod Okučana, kasno brončanodobno naselje Gradina u Novom Gradu, arheološka istraživanjima na trasi autoceste Zagreb-Lipovac, trasa plinovoda Našice-Slavonski Brod, rekognisciranje terena Dilj gore, segment buduće autoceste kod Sikirevaca i istraživanje obilaznice u Kruševici kod Slavonskog Šamca.
 

Autorica je izložaba: Brod-arheološki lokalitet, 1974., Spomen dom "Đuro Salaj"-arheološki lokalitet, Arheološka karta Brodskog Posavlja, 1984., Novigrad/Knemida, 1988., Rimska vojnička diploma iz Slavonskog Broda, 1999., Sakupljajmo zajedno, Prinove 1985.-2005., 2006., Zaštitna arheološka istraživanja, 2006., Dva jedinstvena antička nalaza iz Slavonskog Broda-Rimski paradni štitnik-kemida iz Slavonskog Broda i Rimska vojnička diploma iz Slavonskog Broda, 2006., Objavila je pedesetak stručnih radova i stručnih članaka.
Autorica je muzeološke koncepcije i podloge za scenarij stalnog postava Muzeja Brodskog Posavlja (antičko razdoblje), 2002. i podloge za scenarija Stalnog postava Brod i Brodsko posavlja u vrijeme rimske dominacije, I.do V. st., 2005., Stalni postav Arheološkog muzeja u Osijeku, prijedlog koncepcije stalnog postava Arheološkog muzeja u Osijeku, Antičko razdoblje, 2006. g.
 

Bila je članica Odbora Smotre folklora Slavonski Brod. Aktivno sudjeluje u radu kulturno-povijesnog društva "Ukrajina" u Slavanskom Brodu. U sklopu djelovanja unutar društva „Ukrajina“ organizirala je nekoliko izložbi, predavanja i promocija ukrajinskih autora u Slavonskom Brodu.