18. muzejska edukativna akcija povodom Međunarodnog dana muzeja

18. muzejska edukativna akcija povodom Međunarodnog dana muzeja

MUZEJSKE PRIČALICE

18. 4. – 18. 5. 2012.


Već osamnaest godina za redom povodom Međunarodnog dana muzeja – 18. svibnja,  provodi se  edukativna  akcija u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju Hrvatskog muzejskog društva. Muzej Brodskog Posavlja edukativnim programima podržava akciju od 2006. godine, Ove godine muzej/domaćin je Arheološki muzej u Zagrebu i njegov Pedagoški odjel, a tema akcije su Muzejske pričalice.

Muzeji su važan izvor informacija o kulturi i povijesti čovječanstva, civilizacije i društva. Raznim svojim aktivnostim komuniciraju s posjetiteljima – ugošćuju ih u svoj prostor, pokazuju im svoje dragocjenosti, inspiriraju ih ljepotom svojih izložaka. Muzeji pozivaju svoje posjetitelje da ulaskom u njih dožive uzbudljivu istraživačku avanturu. 

Najbrojniji posjetitelji gotovo svih naših muzeja su školarci – predškolci, osnovnoškolci i srednjoškolci. Uz razgledavanje raznih izložbi u muzejima često su u društvu stručnog vodiča, muzejskog pedagoga ili kustosa.  Svi oni imaju svoje priče i postaju muzejske pričalice – i posjetitelji i domaćini. Muzejske pričalice ostvaruju se na razne načine – razgledavanjem izložbi, radionicama, raznim aktivnostima u muzejima, a sve u cilju da svi naši posjetitelji što više aktivno sudjeluju u našim muzejima. Svaki muzej ima neku svoju zanimljivu muzejsku pričalicu - o povijesti muzeja, samoj zgradi u kojoj se muzej danas nalazi, nekim vrlo interesantnim izlošcima, tajanstvenim saznanjima, znamenitim osobama, kako muzej izgleda iza zatvorenih vrata...

Program: PRIČE IZ MUZEJA

Izložba:  Starija faza kulture polja sa žarama u sjevernoj Hrvatskoj 

Muzejska zanimanja – arheolog, restaurator, preparator i muzejski crtač
Voditelji: djelatnici MBP

Tajna škrinje brodskih cehova :  Obućari – od majstora zanata do umjetnika
Voditeljice: akademska slikarica Ivana Kutuzović, Danijela Ljubičić Mitrović, prof.


Nakit – ljepša strana povijesti